Zdravo mršavljenje

Datum objave: 22. 03. 2010.

Pitanje:
Imam 16 godina,visoka sam 1.62 i imam 57 kg. Zanima me na koji način mogu u najkraćem roku, a zdravo smršaviti i koliko kilograma mogu pritom izgubiti?

Odgovor:
Draga Vanja,
ti se nalaziš u razdoblju pojačanog rasta i razvoja stoga manje promjene na tjelesnoj masi, bilo da ona opada ili raste, nisu nešto oko čega bi se trebala jako brinuti. Prema podacima koje si nam dala možemo zaključiti da tvoja tjelesna masa nije prekomjerna. Ono što možeš učiniti za sebe, a od čega češ imati dugoročnu korist, je da usvojiš neke zdrave prehrambene navike koje će ti omogućiti kontrolu tjelesne mase ubuduće u životu, a istodobno će činiti dobro tvojemu zdravlju.

Dakle, prehranu obogati namirnicama biljnoga porijekla (voće i povrće), žitaricama i njihovim proizvodima, ribom. Istodobno smanji udio zasićenih masnoća u svojoj prehrani (namirnice animalnog porijekla-crveno meso, punomasno mlijeko i mliječni proizvodi).

Dnevni unos hrane podijeli na 5 obroka i ne preskači doručak. Dnevno pij 1,5-2 litre tekućine i izdvoji 30-tak minuta za tjelovježbu. Ukoliko uistinu odabireš niskokalorične namirnice, na ovaj način možeš tjedno gubiti do 0,5 kg, što se smatra optimalnim gubitkom tjelesne mase jer ne ugrožava zdravlje.

Srdačan pozdrav!

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: pitanja&odgovori,

Komentari