Poliklinika Mazalin

Datum objave: 29. 06. 2022.

Planiranje trudnoće bitan je dio ginekološkog zdravlja svake žene jer se njime nastoje osigurati najbolji mogući uvjeti za zdrav i normalan razvoj ploda prije samog začeća. Osim toga, planiranje trudnoće ima i preventivnu svrhu jer sprječava razvoj nekih komplikacija trudnoće i bolesti ploda. Iako postoje neka opća pravila u planiranju trudnoće, ovakav oblik savjetovanja i mjera mora biti individualiziran prema potrebi žene, ali i njezinog partnera.

Zbog toga što neplodnost može pogađati žene, ali i muškarce, planiranje trudnoće mora biti i partnerski usmjereno.

Najvažnija područja vašeg zdravlja u planiranju trudnoće uključuju:

  • promjenu životnih navika, uključujući prestanak pušenja, kontrolu tjelesne težine i redovitu fizičku aktivnost
  • prestanak uzimanja oralne hormonske i/ili drugih metoda kontracepcije
  • brigu o mentalnom i intimnom zdravlju
  • brigu o općem zdravlju, uključujući kronične bolesti, uzimanje lijekova ili nasljedne bolesti
  • kvalitetnu prehranu i ispravan odabir namirnica te dodataka prehrani

Pušenje i konzumacija alkohola imaju značajan utjecaj na plod. Konzumacija duhanskih proizvoda djeluje teratogeno, odnosno može uzrokovati malformacije ploda. Uz to, pušenje je jedan od glavnih uzroka niske porođajne težine u novorođenčadi. Među ženama koje puše postoji i veća učestalost prijevremenog poroda, spontanog pobačaja i abrupcije placente. Duhanski dim također ima utjecaj i na kvalitetu spermija pa bi i muškarci trebali izbjegavati pušenje.

Prekomjerna tjelesna težina i loše prehrambene navike povećavaju vjerojatnost oboljenja od šećerne bolesti prije, ali i tijekom trudnoće.

Dijabetes je bitan čimbenik za razvoj preeklampsije i komplikacija u funkcioniranju posteljice. Oštećena posteljica može usporiti razvoj ploda jer je onemogućena dostava hranjivih tvari kroz oštećene posteljične kapilare. S druge strane, šećerna bolest može biti uzrok i prekomjerne tjelesne težine i prekomjernog rasta fetusa (makrosomija) što također predstavlja rizik za dijete nakon njegovog rođenja.

Prekomjerna tjelesna težina jedan je od razloga neredovitih ciklusa, a kod muškaraca može utjecati na kvalitetu spermija. Gubitak tjelesne težine treba postići uravnoteženom prehranom i redovitom tjelovježbom. Tjelovježba smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, pojačava seksualnu želju (libido) i smanjuje rizik od erektilne disfunkcije kod muškarca. Međutim, visoka utreniranost i profesionalni sport najčešće zahtijevaju i niski udio tjelesne masti. Iako pretjerana težina nije poželjna, izuzetno nizak udio tjelesne masti također može uzrokovati neredovitost ciklusa i neplodnost. Zbog toga tjelesna aktivnost mora biti umjerena. U rekreativnih sportaša česta je upotreba anaboličkih steroida. Po kemijskom sastavu to su molekule koje imitiraju učinak testosterona. Unatoč tomu, konzumacija takvih steroida povećava rizik od nastanka neplodnosti što je posljedica smanjene vlastite proizvodnje testosterona i drugih androgena. Unošenje vanjskih hormona može smanjiti kvalitetu spermija, ali i njihovu brojnost.

Od fizičkih aktivnosti, u drugom stanju najbolje je prakticirati hodanje ili neke lakše oblike tjelesne aktivnosti, poput pilatesa. Ukoliko je trudnoća rizična, potrebno je strogo mirovati i slijediti liječničke upute. U slučaju nedoumica ili straha vezanog uz vježbanje, razgovarajte s ginekologom o intenzitetu i učestalosti fizičke aktivnosti kako bi iz nje ostvarili najveću korist.

Prehranom je potrebno osigurati dovoljno bjelančevina, ugljikohidrata i masti, ali treba misliti i na unos vitamina i minerala. Od vitamina, najbitnije je osigurati dovoljne količine folne kiseline (vitamin B9) jer je on od velike važnosti za razvoj živčanog sustava djeteta. Žene najčešće konzumiraju suplemente obogaćene B9 vitaminom. Preporučene dnevne doze folata iznose najmanje 400 mcg, no u pojedinim slučajevima potrebno je uzimati i veće količine. O odabiru najprikladnijeg suplementa i njegovom doziranju konzultirajte se s ginekologom. Uzimanje folata ima pogodnosti i za muško spolno zdravlje, a njegovu je konzumaciju preporučljivo započeti mjesec dana prije trudnoće.

Kofein i kofeinske napitke najbolje je izbaciti iz prehrane. Dozvoljena količina kofeina jest 200 mg, pri čemu jedna čajna žličica sadrži otprilike 60 mg kofeina, iako udio ovisi o vrsti kave. Valja znati kako i čajevi sadrže spoj sličan kofeinu, a to je teofilin.

Ako uzimate kronično neke lijekove, posavjetujte se s ginekologom o sigurnosti njihovog uzimanja tijekom trudnoće.

Neki lijekovi mogu biti teratogeni i štetni za plod te ih stoga valja zamijeniti prikladnim i sigurnim opcijama. U slučaju postojanja genetskih bolesti, preporučljivo je dogovoriti genetsko savjetovanje i procijeniti rizike za nasljeđivanje bolesti.

Intimno zdravlje, redoviti ginekološki pregledi i spolni odnosi preduvjet su da dođe do trudnoće. Praćenje ovulacije i usklađivanje spolnog odnosa s plodnim danima svakako će povećati šanse za uspjeh. Međutim, čak su i mobilne aplikacije sklone pogrešci pa je preporučljivo imati više spolnih odnosa. Korisna metoda za određivanje plodnih dana je i mjerenje tjelesne temperature jer u ovulaciji dolazi do njezinog porasta. Porast temperature iznosi najviše pola stupnja Celzijevih.

Mentalno zdravlje i stabilan partnerski odnos također su bitna stavka u planiranju trudnoće. U slučaju opetovanih neuspjeha zanošenja, porazgovarajte s partnerom i razmislite o reproduktivnom savjetovanju kako biste isključili neplodnost kao uzrok neuspjele trudnoće. Upamtite, razgovor, strpljenje i međusobna podrška bitni su u cijelom periodu suživota i roditeljstva, ali i tijekom priprema za novu ulogu koja vas očekuje!

Također, možda su ovi savjeti pred vas stavili veliki izazov, očekivanja i stres, no to im nije glavni cilj. Riječ je o zdravim navikama koje nikada nije kasno usvojiti niti se očekuje da ih usvojite sve. Možete započeti samo s jednom jer će vas i jedna promjena usmjeriti na dobar put prema vašem dugoročnom općem i intimnom zdravlje te vas motivirati da usvojite i druge dobre navike!

Pošalji prijatelju na email

Komentari