Datum objave: 10. 05. 2022.

Slezena je malen organ s važnom ulogom u imunološkom sustavu. Za njezino povećanje može biti odgovoran niz bolesti. Dođe li do puknuća slezene, stanje je po život opasno.

Slezena je spužvasti, mekan, crvenkasti organ otprilike veličine stisnute šake. Odgovorna je za skladištenje i pročišćavanje crvenih krvnih stanica. Pozicionirana je u lijevom gornjem dijelu trbuha te je najveći organ limfnog sustava.

Slezena igra ključnu ulogu u imunološkoj funkciji jer pročišćava krv te pomaže imunosnom sustavu da prepozna i napadne strane patogene i alergene. Sastavljena je od crvene i bijele pulpe. Bijela pulpa proizvodi imunološke i krvne stanice. S druge strane, crvena pulpa odgovorna je za pročišćavanje krvi te uklanjanje oštećenih ili starih krvnih stanica.

Što je splenomegalija?

Povećanje slezene nazivamo splenomegalijom. Splenomegaliju mogu uzrokovati brojna stanja, od infekcija do autoimunih poremećaja. Splenomegalija je ponekad udružena s hepatomegalijom, povećanjem jetre, pa ih zajedničkim imenom nazivamo hepatosplenomegalija.

Povećana slezena u početku hiper funkcionira, odnosno obavlja svoje funkcije u većem opsegu nego što bi trebala, što dovodi do daljnjeg rasta slezene. Hiperfunkciju slezene zovemo hipersplenizmom i on može teško poremetiti imunosni sustav. Povećana slezena skladišti veći broj leukocita, zbog čega organizam postaje podložniji infekcijama. Otečen parenhim slezene pritišće sinuse kojima normalno prolaze zdravi eritrociti te ih sekvestrira i razlaže prije nego što bi trebalo, što dovodi do anemije. Također, u slezeni se pojačano skladište trombociti, pa je i zgrušavanje krvi usporeno.

Uzroci povećanja slezene

Slezenu mogu povećati mnoge bolesti. Uzroci povećanja slezene su:

 • virusne infekcije – najčešća je mononukleoza, EBV i CMV,
 • bakterijske infekcije,
 • sifilis,
 • policitemija,
 • lupus,
 • sarkoidoza,
 • ciroza jetre – splenomegalija nastaje zbog portalne hipertenzije,
 • hemolitička anemija,
 • parazitarne infekcije – ehinokok,
 • ekstranodalni limfom smješten u slezeni,
 • hematološke bolesti – leukemije.

Simptomi

Najčešći znak bolesti slezene je njezino uvećanje koje je obično bez simptoma, ponekad uz osjećaj boli i nelagode pod lijevim rebrenim lukom.

Slabokrvnost, osjećaj slabosti, česte infekcije i sklonost krvarenju također su znakovi koji upućuju na bolesti slezene.

Ako simptomi i postoje, niti jedan od njih ne otkriva specifični uzrok povećanja. S obzirom na to da povećana slezena leži u blizini želuca i može ga pritiskati, osoba se može osjećati punom nakon uzimanja malog obroka ili čak i ako ne jede. Može se javiti i bol u trbuhu ili u leđima u području slezene koja se može širiti u lijevo rame, posebice ako dijelovi slezene ne dobivaju dovoljno krvi i počinju odumirati.

 Ostatak članka pročitajte na sljedećoj poveznici.

Autor:  Duje Tomašević, dr. med.

Tekst je preuzet s Adiva – savjetom do zdravlja

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: adiva, slezena, splenomegalija,

Komentari