Zabrinut za djevojku

Datum objave: 01. 01. 2005.

Pitanje: Trebam pomoć jer više nemam argumenata da svojoj curi dokazem da uništava svoje zdravlje. Na dijeti je od 8. mjeseca 2002 g. od tada je izgubila 10 kg. visoka je 1.72 cm i sad ima 61 kilu, što je po mom mišljenju optimalna kilaža za njenu visinu. Problem je način na koji ona skida kile! 10 kg je skinula tako da je namjerno povratila sve sto bi pojela. Nekad se zna desiti da nista ma baš ništa 2-3 dana ne jede!!! Stvarno sam zabrinut i trebam vaš savjet, ne želi nikog slušati i cilj joj je da postigne kilažu od 55 kila!!! Mene najviše brine to što namjerno povraća ono što pojede i što ne jede skoro ništa osim voća već nekoliko mjeseci. Molim vas za pomoć jer stvarno ne znam kako da joj dokažem da takva dijeta koju ona prakticira, apsolutno nije zdrava!!! Hvala unaprijed

Odgovor: Dragi Benjamine,
Kako se čini pomoć ne trebaš ti, nego tvoja djevojka.
Tvoja djevojka izgubila je 10 kg u 7 mjeseci što nije strašno, istina sada ima optimalnu tjelesnu masu, no i sa 55 kg neće biti pothranjena. Međutim, način na koji tvoja djevojka gubi na tjelesnoj masi uistinu je ekstreman i nije nikako zdrav – štoviše podsjeća na bulimiju. Bulimija je ozbiljan poremećaj i može imati ozbiljne posljedice pa ga treba ozbiljno i shvatiti, a njeno tretiranje zahtijeva vodstvo stručne osobe. Sama sumnja na bulimiju izaziva zabrinutost.
Ono što je najtragičnije, nakon iscrpljivanja organizma ovakvim načinom prehrane, tvoja djevojka može ozbiljno ugroziti zdravlje organizma, a dugoročno neće uspjeti zadržati željenu tjelesnu masu. Štoviše, nerijetko osobe nakon što prestanu sa ovako ekstremnim dijetama ubrzo vrate izgubljene kilograma, a često se dešava i da im se tjelesna masa poveća za dodatnih 10 % .
Pokušaj djevojci objasniti, ukoliko joj je uistinu toliko važno, da tjelesnu masu može smanjiti i ukoliko se pridržava jednostavnih uputa koje iz dana u dan ponavljaju nutricionisti, a to je da dnevno unosi 5-6 malih obroka, niske kalorijske, ali visoke nutritivne vrijednosti. Ako uz to dnevno vježba 20-30 minuta i pije barem dvije litre tekućine, ne samo da će uspjeti postići adekvatnu tjelesnu masu, nego će učiniti i dobro svojemu organizmu.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email

Komentari