Vitamini uz kuru mršavljenja

Datum objave: 07. 10. 2009.

Pitanje:
Imam 33 godine i prije dva mjeseca imao sam 108 kg. Sada imam 88 kg, a postigao sam to reduciranjem prehrane (ujutro voćni jogurt, oko podne jednu jabuku, krušku ili mandarinu, ručak uobičajen, bez restrikcija, ali manje količine i sa vrlo malo ili potpuno bez kruha, ne večeram i popijem 3-4 litre obične vode dnevno, te 2-3 kave, ali bez šećera i mlijeka, ne jedem kolače niti ništa slatko, ne pijem alkohol), te povećanjem tjelesne aktivnosti (minimalno sat-sat i pol brze šetnje, korištenje stepenica umjesto lifta itd.). Pitanje je da li je ovo zdrav način mršavljenja i treba li mi neki dodatak (možda neki vitamini ili slično) kako bih održao imunitet, te zdravlje na nivou? Napominjem da se osjećam izvrsno.

Odgovor:
Poštovani Igore,

Prema informacijama koje ste nam dali, Vi ste u dva mjeseca smršavili 20 kg, što bi značilo, oko 2.5 kg tjedno. To je za čak 1,5 kg više nego što preporuča većina nutricionista i drugih zdravstvenih djelatnika koji se bave problemom pretilosti; oni naime preporučaju redukcijske dijete kojima je cilj tjedni gubitak 0,5 – 1 kilograma tjedno. Vjerojatno bi, da uz režim prehrane kakav ste imali, niste u potpunosti izbacili večeru, Vaša dijeta bila protutip one koja se za zdravlje smatra najsigurnijom.
S tim u vezi, iako ste postigli izuzetne rezultate svojim režimom prehrane i tjelovježbe, moramo naglasiti kako bi njemu ipak dodali, ne dodatke prehrani već laganu večeru. Naime, mišljenja smo da je, iako očito za obroke birate visokokvalitetne namirnice, one ne mogu zadoljoviti potrebe Vašega organizma za količinom nutrijenata, ali i energije koja mu treba bi obavljao svakodnevne aktivnosti. Dodaci prehrani u tom slučaju mogu zadovoljiti potrebe za vitaminima i mineralima, no i dalje je Vaš režim prehrane prerestriktivan na energiji. Ako biste to popravili dodatkom cjelovitih žitarica u voćni jogurt ujutro, te laganijom večerom koja može sadržavati sve komponente hrane (ipak u najmanjoj mjeri masti, u najvećoj kompleksne ugljikohidrate jer ih je navečer najlakše probaviti), sigurni smo da bi Vaš organizam dobio potrebnu energiju te vitamine i minerale te mu dodatan uno suplemenata ne bi ni trebao. U suprotnom, može Vam se destiti jo-jo efekt, odnosno, kada više nećete moći izdržati režim tako restriktivan na energiji, te kada počnete unositi veće količine hrane, organizam bi, iz straha da ponovo ne bude izložen gladovanju, mogao spremati dio energije kao rezervu «za crne dane» - i to u obliku masti.

Srdačan pozdrav i, naravno, nastavite sa tjelovježbom!

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari