Višak kilograma nakon trudnoće

Datum objave: 28. 09. 2010.

Pitanje:
Imam 22 godine. Prije pet mjeseci sam rodila nakon trudnoće u kojoj sam se jako udebljala.Visoka sam 1,70 cm, a sada težim 85 kg. Molim vas da mi odgovorite na sljedeće pitanje. Ako izbacim večeru i kruh (koji mi je inače glavni problem) iz jelovnika i počnem voziti sobni bicikl svakog dana po pola sata, koliko kilograma mogu izgubiti u dva mjeseca?

Hvala

Odgovor:
Predlažemo Vam da večeru ne izbacujete u potpunosti, nego da smanjite količinu hrane i dajete prednost voću i povrću, te niskokaloričnim namirnicama. Na taj način ćete lakše izdržati, a možda i zauvijek usvojiti tu naviku.

S pola sata žustre vožnje sobnog bicikla sagorjet ćete oko 200 – 300 kcal, dakle upravo onoliko koliko bi smjeli pojesti za večeru. Ako pretpostavimo da su Vam ostali dnevni obroci normalni, tjedno bi mogli smršaviti 0,5 – 1 kg, što znači 4-8 kg u dva mjeseca. Bilo bi poželjno da smršavite 6 kg u ta dva mjeseca. Pridržavajte se i dolje navedenih savjeta;

• Dnevno konzumirajte do 5 manjih obroka.
• Uključite u svoju prehranu namirnice biljnog podrijetla, cjelovite žitarice i ribu.
• Smanjite unos namirnica animalnog podrijetla, ukoliko konzumirate meso, odaberite bijelo meso peradi, ili krto crveno meso.
• Za međuobroke odaberite svježe voće ili povrće.
• Izbjegavajte kasnovečernje obilne obroke, no nikako ne preskačite doručak. Preskakanjem doručka nećete postići regulaciju tjelesne mase niti ćete smršaviti, dapače, jedino što ćete postići je prekomjeran unos hrane za ručak.
• Pokušajte, računati unesene kalorije, i pri tome pazite da dnevni unos kalorija ne prelazi 1800.
• Konzumirajte do 2 litre tekućine i krećite se barem pola sata dnevno (tjelesna aktivnost ne uključuje samo sobni bicikl, ona uključuje i svakodnevne šetnje, vožnje biciklom, rolanje..., a to uistinu ne iziskuje pretjeran napor.)

Srdačan pozdrav

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: pitanja&odgovori,

Komentari