Vegetarijanstvo

Datum objave: 10. 09. 2009.

Pitanje: Poštovani, gotovo na sve strane nas bombardiraju člancima o pozitivnim stranama vegetarijanstva no ja iz osobnog iskusta vidim i više nego negativne strane- umor , malaksalost, anemičnost... Negdje sam pročitala da ako duže vrijeme ne jedete meso gubite i želju za sexom pa me zanima je li to točno? I imali li vegetarijanstvo uopće neke veze sa seksualnošću? I mozete li napisati neke loše strane vegetarijanstva? InaČe nemam nista protiv vegetarijanaca ( u jednog sam ludo zaljubljena) no ipak mislim da bi trebalo jesti sve namirnice pa tako i meso.

Odgovor: Zbog mnogih varijacija na temu vegetarijanstva, generaliziranje o nutritivnoj uravnoteženosti ovakve prehrane prilično je teško. Suvremena interpretacija vegetarijanstva uključuje širok raspon prehrambenih uzoraka koji se razlikuju po stupnju apstinencije od hrane životinjskog podrijetla.

Razlikujemo semivegetarijance, lakto-ovo-vegetarijance, laktovegetarijance i vegane.

Nutritivnu uravnoteženost svake od navedenih vrsta vegetarijanstva treba razmatrati zasebno:

• Vegani, ili potpuni vegetarijanci jedu isključivo biljnu hranu, a ne unose meso, mlijeko, jaja niti bilo kakvu hranu životinjskog porijekla. Skupini vegana pripadaju makrobiotičari i frutariani (hrane se isključivo voćem, orašastim plodovima i zelenim lisnatim povrćem).
• Laktovegetarijanci konzumiraju mlijeko i mliječne proizvode, poput sira i jogurta
• Lakto-ovo vegetarijanci uz mlijeko i mliječne proizvode konzumiraju i jaja
• Semi-vegetarijanci ponekad uključuju ribu i/ili piletinu u svoju prehranu, ali ne jedu crveno meso

Što je prehrana restriktivnija, veća je mogućnost nedostataka pojedinih nutrijenata.

Znanost podržava preventivne aspekte 3 vrste vegetarijanske prehrane na pojavu kroničnih bolesti. Prihvatljivo je semivegetarijanstvo, lakto-ovo vegetarijanstvo i lakto-vegetarijanstvo Semivegetarijanci povremeno konzumiraju ribu i perad. Ovaj prehrambeni uzorak neodoljivo podsjeća na mediteransku prehranu, “zlatni standard” pravilne prehrane koji zdušno podupiru medicinska i nutricionistička zajednica. Veganstvo je zbog svoje restriktivnosti upitno te je moguća pojava deficita izvjesnih nutrijenata, posebice vitamina B12, D, esencijalnih masnih kiselina, kalcija i željeza. Pojavu deficita moguće je izbjeći pravilnim planiranjem prehrane i dodavanjem vitamina B12 koji je zastupljen isključivo u životinjskim izvorima.

Osobe koje su iz prehrane izbacile sve životinjske proizvode mogu imati poteškoća kod zadovoljavanja svojih dnevnih potreba za proteinima, cinkom i željezom. Meso i mesni proizvodi "praktičan" su izvor ovih nutrijenata, a prehrana koja isključuje ove namirnice zahtijeva malo više planiranja. Stoga je pravilno planiranje ovdje od izuzetne važnosti, pogotovo kod veganske prehrane. Ipak ukoliko je pravilno izbalansirana, veganska prehrana može osigurati sve potrebne nutrijente, osim vitamina B12.
Utjecaj vegetarijanstva na seksualnost nije znanstveno dokazan.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vegetarijanstvo,

Komentari