Datum objave: 13. 10. 2022.

Svjetski dan hrane svake se godine obilježava 16. listopada pod okriljem Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO). Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane je „Sigurna hrana danas za zdravo sutra”, čime se želi naglasiti da proizvodnja sigurne hrane ima neposredan i dugoročni pozitivan učinak na ljude, ali i na naš planet.

Na svjetskoj razini, čak 14% proizvedene hrane propadne zbog neadekvatno provedene žetve ili berbe te nepažljivog rukovanja hranom tijekom skladištenja i prijevoza hrane. Za dodatnih 17% hrane koja propadne, i umjesto na tanjuru završi kao otpad, odgovorni su potrošači. Jedan od načina kako stati na kraj prekomjernoj količini otpada hrane je konzumacija hrane iz lokalnog uzgoja. Put koji prolaze svježe namirnice uzgojene lokalno značajno je kraći u usporedbi s putem koji prolazi hrana uzgojena primjerice na drugom kontinentu, što znači da su kod lokalnog uzgoja i gubici puno manji. U nastavku pročitajte koje još ogromne prednosti donosi konzumacija hrane koja je uzgojena u blizini našeg doma.

Lokalno uzgojena hrana puna je okusa

Zasigurno ste primijetili razliku u okusu jabuke netom ubrane sa stabla i jabuke u plastičnom pakiranju kupljene u supermarketu. Berba namirnica koje kupujemo u supermarketima, često se odvija prije pune zrelosti plodova koji se potom skladište u hladnjačama i distribuiraju u trgovine.

Lokalno uzgojene namirnice ubiru se u vrhuncu zrelosti, što uvelike utječe na sam okus hrane. Osim toga, tzv. vrijeme provedeno „od polja do stola” mnogo je kraće kod lokalno uzgojenih namirnica.

Primjerice, bakica od koje ste na tržnici kupili rajčicu vjerojatno je tu rajčicu ubrala prije manje od 24 sata, a ako hranu kupujete direktno na pragu obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva postoji velika vjerojatnost da će plodove ubrati pred vašim očima.

Lokalne namirnice su nutritivno bogatije

Zbog kraćeg vremena dolaska namirnice „od polja do stola” manja je i vjerojatnost da će se smanjiti nutritivna vrijednost same namirnice. Tako je hrana koja dolazi iz dalekih zemalja i dugo se skladišti u hladnjačama, osim na okusu, često siromašnija i na hranjivim tvarima.

Jesti lokalno znači jesti sezonski

Iako je u veljači primamljivo vidjeti jagode koje su u supermarkete doputovale iz Španjolske, moramo priznati da je kasno proljeće odnosno ljeto ipak pravo vrijeme „vladavine” jagoda. Okus domaće jagode ubrane u sezoni jednostavno je neusporediv s okusom zimske jagode koja je ubrana zelena u Španjolskoj te je putovala tisućama kilometara do našeg stola.

Lokalni uzgoj podržava sigurniju opskrbu hranom

Koliko ste samo puta u posljednje vrijeme pročitali kako se neka hrana uvezena iz dalekih zemalja povlači s tržišta zbog toga jer sadrži povećane koncentracije tvari štetnih za naš organizam? Što je više koraka između nas i izvora hrane, to je i veća šansa za kontaminaciju hrane.

Hrana koja se uzgaja daleko od našeg mjesta stanovanja češće ima problema sa sigurnosti u zdravstvenom smislu, a potencijalni problemi mogu se javiti u bilo kojem koraku, od berbe, pranja, pa sve do prijevoza i distribucije.

Lokalni uzgoj pridonosi očuvanju okoliša

Lokalno proizvedena hrana ne treba dugo putovati do našeg tanjura zbog čega pomaže da smanjimo emisiju stakleničkih plinova te doprinosi poboljšanju mjere ugljičnog otiska. Svjedoci smo da je u današnje doba lokalni uzgoj hrane postao potreba, a ne pomodarstvo, posebice zbog nesigurnosti i previranja koja se odvijaju na globalnoj razini. Neograničeni pristup lokalnoj hrani koja je još k tome uzgojena prema principima održivosti svakako bi trebao biti prioritet.

Preuzeto s petica.hr

Pošalji prijatelju na email

Komentari