Datum objave: 12. 09. 2019.

Kvaliteta hrane česta je tema u medijima i svakodnevnim razgovorima, a kad se radi o ribi, vruća tema je kvaliteta uzgojene ribe.

Kvaliteta hrane česta je tema u medijima i svakodnevnim razgovorima, no informacije o tome što i koliko čega jesti, gdje to nabaviti, da li je skuplje bolje, da li domaće doista domaće, da li ekološko vrijedi toliko, da li je genetski modificirano sigurno - zbunjujuće su za prosječnog potrošača. Donedavno su osnovna pitanja o hrani uključivala ima li namirnica dovoljno proteina, previše masti ili šećera te da li je sigurna s obzirom na vjerojatnost trovanja hranom zbog patogenih bakterija. Potrošači danas više brinu o kemijskim opasnostima nego o patogenim bakterijama te sumnjaju na teške metale, ostatke pesticida i antibiotika u hrani i nisu sigurni da li su bili obmanuti tijekom kupnje.

Kad se radi o ribi, vruća tema je kvaliteta uzgojene ribe. Potrošače brinu uvjeti uzgoja tj. ostaci antibiotika, teški metali i razne druge opasnosti,  te nutritivna vrijednost ribe radi hranidbe proizvedenom hranom.

U našoj zemlji komercijalno su najvažnije vrste iz uzgoja brancin, orada te plavorepa tuna, a od slatkovodnih šaran i pastrva. Što se tiče hranidbe, proizvedenom hranom se hrane bijele uzgojene ribe i pastrva. Tuna se hrani srdelom i haringom, a šaran se uz prirodnu hranu, dohranjuje kukuruzom ili (rjeđe) proizvedenom hranom. Za razliku od ostalih uzgajanih riba, tuna se zapravo samo dohranjuje, tj. nema cijeli zaokruženi sustav uzgoja. Komercijalno gledajući, osim tune koja se uzgaja radi plasiranja na tržište Japana, u uzgoju naše zemlje, najznačajnije vrste su brancin i orada. Predrasude uvijek postoje, a stručnjaci i znanstvenici su tu da ih činjenicama opovrgnemo. U nastavku su navedeni razlozi koji bi vas trebali navesti da bez razmišljanja kupujete i uzgojenu ribu, na primjeru brancina i orade:

Dostupnost

Uzgojena riba se, za razliku od divlje, kontrolirano izlovljava i time je kontinuirano dostupna na ribarnicama. Dostupnost uzgojene ribe, za razliku od one divlje, ne ovisi o lošem vremenu ili periodu lovostaja.

Svježina

S obzirom da je uvijek dostupna, uzgojena riba na ribarnicama je uglavnom i svježa. A svježina je osnovni kriterij po kojem trebamo birati ribu.

Ostatak teksta pročitajte na službenoj stranici projekta "Riba Hrvatske - jedi što vrijedi".

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: riba, Riba Hrvatske,

Komentari