Vitaminoteka

Datum objave: 18. 07. 2016.

Pitanje: Možete mi reći nešto o maslinama, koliko su zdrave i kako utječu na zdravlje? Uglavnom se svugdje spominje maslinovo ulje kao dio zdrave prehrane, ali se rijetko spominju masline pa me zanima imaju li slična svojstva kao maslinovo ulje.

Odgovor: Maslinovo ulje dobiva se iz ploda mnogobrojnih sorti pitome, kultivirane masline - Olea europea sativa - samo mehaničkim ili drugim fizikalnim postupcima, u uvjetima, posebno toplinskim, koji ne utječu na promjene njegova svojstva. Ono je stoga, prirodan proizvod ploda masline u kojemu su sačuvani svi vrijedni biološko prehrambeni sastojci. Drugim rječima, mogli bi se reći da maslinovo ulje zadržava sva pozitivna svojstva masline, a ne obrnuto.

Prema tome, odgovor na Vaše pitanje je: sva pozitivna djelovanja koje posjeduje maslinovo ulje, posjeduje i maslina koja je izvor tog ulja. Pozitivna svojstva očituju se kroz zaštitnu ulogu u borbi protiv prijevremenog starenja naših krvnih žila, zaštitu želuca i jetre, poticanje rasta tijekom djetinjstva. Tvari zaslužne za takvo djelovanje maslina i maslinovog ulja su jednostruko nezasićena masna kiselina – oleinska masna kiselina, vitamin E, beta-karoten, fenolne komponente, fitosteroli, terpeni...

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: masline, pitanja&odgovori,

Komentari