Vitaminoteka

Datum objave: 19. 06. 2017.

Pitanje:
Postavila bih jedno pitanje o ne tako uobičajenoj prehrani... Imam 17 godina i zbog zdravstvenih problema morala sam prijeći na prehranu koja ne sadrži gluten i pretežito izbjegavati mliječne proizvode. Kako se uobičajena prehrana sastoji od tih namirnica (kruh, tjestenina, pahuljice, sir, namazi...), sada mi se bazira na riži i voću. Jedan kraći vremenski period moram izbjegavati i svo povrće osim krumpira i kukuruza, a i meso se bazira samo na kuhanom. Zbog te velike i nagle promjene, s unošenja 1700 kcal na dan spala sam na maximalno 500, a pošto sam prilično aktivna u školi, a poslije toga i u teretani, osjećam izrazitu slabost i malaksalost.Imate li kakvih savjeta kako da nekako uravnotežim prehranu sa svojim ritmom života? Postoje li kakve zamjene za namirnice koje moram izbjegavati?

 

Odgovor:
Budući da prelazite na dijetu bez glutena i bez mliječnih proizvoda, potrebno je te proizvode zamijeniti njihovim adekvatnim zamjenama. Na raspolaganju imate cijeli niz bezglutenskih proizvoda – od brašna, mješavina za peciva, kruh i slične proizvode, preko tjestenina, lasagna, štapića i grickalica. Također, osim riže možete konzumirati i druge žitarice poput kvinoje, amaranta, prosa, heljde, kukuruza (uz garanciju da nije kontaminiran glutenskim žitaricama). Također, kravlje mlijeko i mliječne proizvode možete zamijeniti ''mlijekom'' od riže, zobi ili soje. Dodatno dostupni su vam i jogurti od soje i sojini deserti. Preporučuju se i probiotički napitci na bazi soka od mrkve i ''mlijeka'' od soje.

Prehranu svakako obogatite biljnim uljem (najbolje maslinovim i lanenim) te raznovrsnim sjemenkama i klicama te orašastim plodovima i sušenim voćem.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: gluten, pitanja&odgovori,

Komentari