Umjetni zaslađivači u trudnoći

Datum objave: 24. 06. 2010.

Pitanje:
Trudna sam vec 26 tjedana i do sada sam uvijek uz kavu (jednu dnevno) koristila umjetno sladilo koje sadrži ciklamat i saharin. Slučajno sam danas od jednog liječnika koji se nalazio u našem društvu doznala da to moze biti opasno za dijete (on je rekao da je teratogeno i jako se iznenadio kada sam rekla da ja cijelu trudnoću uzimam po dva-tri dnevno). Sada me jako muči da li je to istina i da li bi se već do sada na ultrazvuku vidjelo da nešto nije u redu. Bila sam prošli tjedan i na color dopleru i sve je bilo O.K.
Unaprijed zahvaljujem

Odgovor:
Poštovana,

umjetni zaslađivači nisu u potpunosti zabranjeni tijekom trudnoće. Naime, postoji cijeli niz zaslađivača od kojih su neki potpuno sigurni, a neke treba uzimati u ograničenim količinama ili ih potpuno izbaciti tijekom trudnoće.

Zaslađivači prisutni na hrvatskom tržištu koji su zabranjeni tijekom trudnoće su: saharin, ciklamat i acesulfam – K. Smatra se da se umjetni zaslađivač aspartam može koristiti u vrlo malim količinama tijekom trudnoće. Ako nema značajne potrebe za umjetnim zaslađivačima, bolje ih je ne koristiti tijekom trudnoće.

Mješavina umjetnih zaslađivača – ciklamata i saharina – je na «crnoj listi» tijekom trudnoće. Stoga Vam savjetujemo da prestanete koristiti navedeni zaslađivač te ga zamijenite smeđim šećerom ili, ako baš morate, sladilom na bazi aspartama.

Ne trebate biti u strahu jer je vjerojatnost da se nešto dogovilo Vašoj bebi izrazito mala.

Srdačan pozdrav!

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: pitanja&odgovori,

Komentari