UZ MEDIKAMENTNO LIJEČENJE, VAŽNA ULOGA DIJETOTERAPIJE

Ulcerozni kolitis

Vitaminoteka

Datum objave: 01. 01. 2005.

Pitanje:
Liječim se od ulceroznog kolitisa. Tri puta sam hitno operiran, a zbog krvarenja je učinjena subtotalna kolektomija (ileostoma). Prošlo je 4 mjeseca od zadnje operacije, a preostali dio rektalnog crijeva (10 cm) još je upaljen, sluznica ranjiva, krvava i postoji fistula. To je liječeno ispiranjem s NaCl 0,9% otopinom, a zadnjih 7 tjedana Salofalk klizmom i Mesalazin tabletama. Nažalost, neuspješno.
Molim Vaše savjete za liječenje, te ako je moguće jelovnik prehrane i eventualne operativne mogućnosti uklanjanja ileostome i spajanja tankog i ostatka debelog crijeva nakon saniranja ove upale. Velika hvala!
S poštovanjem.

Odgovor:
Točan uzrok većine slučajeva ulceroznog kolitisa je nepoznat, ali mogući čimbenici koji doprinose razvoju bolesti su loše prehrambene navike, stres i alergija na određenu hranu.

Uz medikamentno liječenje, dijetoterapija kod kolitisa ima značajnu ulogu. Naime, gubitke nutrijenata, gradivnih i zaštitnih tvari do koji dolazi uslijed proljeva, maldigestije i malnutricije te gubitke energije uslijed upalnih procesa, potrebno je nadoknaditi, a to se vrši dijetoterapijom. Ako uz lijekove niste dobili vitaminsko-mineralni pripravak, svakako nadopunite Vašu terapiju folnom kiselinom, B-kompleksom i pripravkom vitamina topljivih u masti.

Evo nekoliko smjernica za Vašu prehranu:
• Prehrana neka bude s višim udjelom ugljikohidrata, voća i povrća.
• Smanjite unos rafiniranog šećera.
• Masti animalnog podrijetla i kolesterol konzumirajte u malim količinama.
• Zamijenite mliječne proizvode sojinim mlijekom i tofuom.
• Pijte mnogo tekućine.
• Pazite na adekvatan unos probiotika i prebiotika (jogurti s probiotičkim bakterijama).
• Hrana treba biti kuhana, pripremljena na roštilju ili pečena, nikako pržena ili marinirana.
• Izbjegavajte gazirana, zaslađena pića, crveno meso, kofein.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email

Komentari