Trudnoća i pivo

Datum objave: 17. 09. 2009.

Pitanje:
Poštovani,
U sedmom sam mjesecu trudnoće, vrlo pazim na prehranu, u zadnje sam vrijeme počela s konzumacijom bezalkoholne pive, za koju inače kažu da je koristan dodatak prehrani pogotovo zbog pivskog kvasca. Molim vas da mi, ako možete, navedete nekoliko prehrambenih svojstava piva.Inače nisam ljubitelj mesa, tek piletinu i ribu jedem, pa mi iskusnije trudnice preporučuju ovaj dodatak. Zahvaljujem

Odgovor:
Pivo ne sadrži masti, ima nizak udio proteina, a ugljikohidrati uglavnom potječu iz ječma. Pivopije nerijetko pravdaju svoju ljubav prema pivu ističući kako na taj način unose važne vitamine B skupine. Zaista, kvasac koji je odgovoran za vrenje proizvodi vitamine B skupine koji ostaju u pivu. Ipak, pokušaj opskrbe vitaminima B skupine putem piva neće biti toliko uspješan, budući da pretjerivanje uzrokuje nedostatak vitamina, zbog sadržaja alkohola, koji je poznati «kradljivac» vitamina, posebice vitamina B1.
Pivo sadrži brojne elemente u tragovima i minerale. Njihova količina ovisi o porijeklu sirovina, metodama pripreme i proizvodnom procesu. Sastav tla u koje se ječam i hmelj uzgajaju, te vremenski uvjeti igraju ulogu u mineralnom sastavu piva. Prisustvo minerala poput željeza, kroma, bakra, silicija i kalija svakako se može smatrati povoljnim svojstvom. Posebice je povoljan omjer natrija i kalija, gdje je kalij u prednosti, što je preduvjet za pravilnu ravnotežu tekućine u organizmu i prevenciju povišenog krvnog tlaka.

Širok spektar biološki aktivnih komponenti porijeklom iz bilja nalazi se u pivu. Naime, riječ je o fitokemikalijama, posebice o polifenolima koji se smatraju odgovornima za povoljna svojstva crnog vina, a eto prisutni su i u pivu. Polifenoli štite kardiovaskularni sustav i imaju antioksidativno djelovanje. Fitoestrogeni ili biljni estrogeni, pripadnici velike obitelji fitokemikalija, također su prisutni u pivu. Ovi spojevi imaju sličnu kemijsku strukturu ženskim spolnim hormonima estrogenima, te se stoga smatra da mogu pružiti zaštitu od hormonski induciranih karcinoma poput karcinoma dojke, prostate i endometrija. Nije poznato da li je količina prisutnih fitoestrogena u pivu dostatna za navedene pozitivne učinke.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: pivo,

Komentari