Datum objave: 19. 12. 2023.

Blagdani su, tradicionalno, vrijeme obiteljskih okupljanja, mira, ljubavi i veselja. No, u realnosti, to je često daleko od istine.

Za vrijeme blagdana, obično se intenzivnije družimo s članovima obitelji, što nas često vraća u stare uloge i obrasce ponašanja. Možemo primijetiti kako, kada dođemo u roditeljski dom, odjednom (ponovo) preuzimamo ulogu djeteta. Ili, odjednom se prisjećamo zašto nam se taj rođak nikad nije sviđao, zašto (i kako) nas brat može izbaciti iz takta i slično.

Poneki od nas dolaze u doticaj s bolnom činjenicom kako njihova obitelj nije onakva kakvu priželjkuju, kako nedostaje podrške ili ohrabrenja, kako zapravo nevoljko odlaze na obiteljska okupljanja.

Vrijeme slavlja, stresa i pojačane emotivnosti

No, osim narušene obiteljske dinamike koja može doći do izražaja za vrijeme blagdana, i drugi čimbenici mogu doprinijeti češćim svađama.

Blagdansko vrijeme je za mnoge stresno. Postoje očekivanja o kupnji poklona što može dovesti do financijskih briga. Vrijeme je hladnije, a dani su kraći. Uzimamo godišnji odmor, a posao i rokovi nas pritišću.

Kao rezultat svega navedenog, često možemo biti emocionalniji, osjetljiviji na povrede, kritične poglede ili grube riječi. Teško je žonglirati emocionalnu napetost, potencijalne povrede iz djetinjstva, svakodnevne brige koje ne prestaju za vrijeme blagdana i mnoge druge slojeve koji kao da postaju izraženiji prilikom većih obiteljskih okupljanja. Zauzvrat, emocionalna pobuđenost umanjuje sposobnost racionalnog rezoniranja, što dovodi do češćih sukoba.

Savjeti za bolju atmosferu

Postavlja se pitanje, kako za vrijeme blagdana učinkovitije upravljati svojim emocijama? Donosimo nekoliko prijedloga što učiniti ako atmosfera za blagdanskim stolom potakne rasprave u kojima ne želite sudjelovati.

Ostatak članka pročitajte na Adiva.hr

Autorica: Iva Gregov, mag. psih.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: blagdani, psihologija,

Komentari