Datum objave: 24. 01. 2022.

Čvorovi u štitnjači se najčešće otkrivaju u pacijenata srednje i starije dobi, a češće se javljaju kod žena nego kod muškaraca. Riječ je o manjoj ili većoj nakupini stanica koja se svojim oblikom i konzistencijom razlikuje od okolnog tkiva štitnjače. To je okruglasta ili ovalna tvorba različitih veličina, a može se pojaviti bilo gdje na štitnoj žlijezdi.

Slučajan nalaz

Pacijenti često ne znaju da imaju čvor na štitnjači, sve dok ga liječnik ne otkrije tijekom redovitog pregleda. Ponekad se čvor može prezentirati kao palpabilna tvorba na vratu, odnosno kvržica koju sami prstima možete opipati. Najčešće je malo tvrđe konzistencije na opip od ostatka štitnjače, ponekad se ne vidi golim okom ili se vidi ako se glava zabaci prema nazad, a ponekad se jasno vidi u mirovanju dok vam je vrat u prirodnom položaju.

U prošlosti su se čvorovi u štitnjači otkrivali samo palpacijski što je, naravno, podrazumijevalo da su se mogli otkriti tek kada su bili značajno veliki. Naime, gotovo je nemoguće napipati čvor promjera manjeg od jednog centimetra, a čak i nešto veći čvorovi mogu ostati neotkriveni dodirom ako su mekši.

Uzroci nastanka čvorova

U većini slučajeva uzrok nastanka i razvoja čvorova nije poznat. Ako se u štitnjači nalazi jedan čvor, govorimo o adenomu štitnjače (dobroćudna tvorba), a ako je cijela štitnjača puna čvorova, govorimo o multinodularnoj guši.

Multinodularna (čvorasta) guša najčešći je tip uvećanja štitnjače te je mnogo češća u žena, nego u muškaraca. Riječ je o povećanoj štitnjači s većim brojem manjih ili većih čvorova. Uzrok je obično nepoznat, ali može biti posljedica dugotrajnog nedostatka joda ili zbog unosa hrane ili lijekova koji ometaju sintezu hormona u štitnjači. Ovisno o kliničkom statusu, za vrlo velike guše potrebno je kirurško liječenje, prije kojeg je potrebno učiniti citološku provjeru eventualne malignosti nekog od čvorova.

Iako su čvorovi u štitnjači najčešće benigne prirode, otprilike 5% čvorova zapravo je maligno, odnosno riječ je o karcinomu štitnjače.

Mogući simptomi

Većina čvorova na štitnjači ne uzrokuju simptome i znakove. Hoće li čvor na štitnjači uzrokovati neke simptome ovisi o njegovoj veličini, smještaju, sposobnosti proizvodnje hormona, ali i prirodi njegova podrijetla.

Veliki čvorovi mogu uzrokovati:

  • probleme s gutanjem,
  • bol u području vrata,
  • otežano disanje i
  • promuklost

Ostatak članka pročitajte na sljedećoj poveznici.

Autor: Božidar Perić, dr.med., specijalist interne medicine, subspecijalist endokrinologije i dijabetologije

Tekst je preuzet s Adiva – savjetom do zdravlja

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: adiva, štitnjača,

Komentari