Poliklinika Mazalin

Datum objave: 11. 04. 2022.

Endometrioza je jedna od najčešćih kroničnih ginekoloških bolesti. Procjenjuje se da svaka deseta žena u reproduktivnoj dobi boluje od endometrioze. Iako može biti asimptomatska, što otežava liječenje zbog nepoznate dijagnoze, endometrioza može značajno utjecati na kvalitetu života i plodnost žene.

Endometrioza je stanje u kojem se sluznica maternice (endometrij) nalazi izvan maternične šupljine. Tkivo koje se nalazi izvan svojeg normalnog smještaja naziva se ektopično tkivo. Endometrioza se najčešće susreće u organima spolno-mokraćnog i probavnog sustava poput:

  • jajnika i jajovoda
  • vezivnog tkiva koje okružuje maternicu
  • završnog dijela debelog crijeva (rektuma)
  • mokraćnog mjehura i vagine

Budući da je u endometriozi ektopično tkivo po svojoj prirodi istovjetno endometriju, ono podliježe utjecaju spolnih hormona. Zbog toga tijekom menstrualnog ciklusa nastaje povećanje prokrvljenosti, zadebljavanje i ljuštenje ektopičnog tkiva. Odljuštene sluznice i krv koja se pritom stvara, mogu uzrokovati iritaciju stijenke trbušne šupljine. Spomenutu iritaciju žene najčešće osjećaju kao jaku bol.

Dugoročno ljuštenje i krvarenje izvanmaterničnog endometrija potiče razvoj tračaka vezivnog tkiva koje zovemo priraslice. Njihov razvoj može ometati funkciju jajnika i utjecati na prohodnost jajovoda. U jajnicima nakupine ektopične sluznice dovode do stvaranja cisti koje ometaju sazrijevanje jajnih stanica.

Navedena zbivanja razlog su učestale neplodnosti u žena koje boluju od endometrioze.

Nastanak endometrioze objašnjava se teorijom retrogradne menstruacije, prema kojoj se kontrakcije maternice događaju u dva smjera - prema rodnici, ali i u suprotnom smjeru (retrogradno), prema jajovodima. Iako većina krvi i stanica tijekom mjesečnice izlazi kroz rodnicu, manji se dio može kroz jajovode istisnuti u trbušnu šupljinu. Odljuštene stanice se potom mogu prihvatiti za trbušni zid te nastaviti rasti tvoreći nakupine ektopičnog endometrija.

Endometrioza je bolest koja pokazuje sklonost obiteljskog pojavljivanja. Prisutnost bolesti u majke, sestara i drugih članica obitelji povisuje rizik za njezin razvoj.

Kako je endometrij pod utjecajem hormona, period trudnoće i postmenopauze ublažava simptome. Shodno tome, u žena koje su rano dobije prvu menstruaciju te u onih koje su kasno ušle u menopauzu, uočena je veća pojavnost endometrioze. Zbog hormonske ovisnosti, simptomi endometrioze se smanjuju primjenom kontracepcije.

Endometrioza se najčešće pojavljuje tijekom 20-ih godina života. Iako ne mora biti praćena tegobama, često je uzrok dugotrajne periodične ili kontinuirane boli u zdjelici, obilnih krvarenja ili krvarenja koja nisu usklađena s menstrualnim ciklusom.

U slučaju proširenja bolesti na probavni i mokraćni sustav pojavljuje se osjećaj nadutosti i otežanog obavljanja velike nužde te bolnost pri mokrenju.

Zbog svoje nespecifičnosti, ponekad je teško otkriti endometriozu. Pri sumnji na endometriozu prvi je korak učiniti detaljan ginekološki i ultrazvučni pregled, a potom, ako je potrebno, učiniti laparoskopski pregled trbušne i zdjelične šupljine.

Endometrioza se najčešće liječi lijekovima protiv bolova, lijekovima koji sadrže spolne hormone (kontracepcija) te kirurški, odnosno laparoskopski.

Endometrioza je teško prepoznatljiva i kronična bolest koja zahtjeva personalizirani pristup pacijentici. Iako se ulaskom u menopauzu simptomi drastično smanjuju, endometrioza značajno narušiti kvalitetu života. Bez obzira na to, strpljivost i otvorena komunikacija s ginekologom tijekom redovitog praćenja bolesti preduvjet su za uspješno i dugoročno liječenje!

Pošalji prijatelju na email

Komentari