Suplementi vitamina i minerala

Datum objave: 10. 03. 2009.

Pitanje: Dnevno uzimam jednu tabletu ABC Plus i još 4-5 šumećih tableta ("standardnih" dvanaest vitamina sa 100% RDA ). Uvijek uzimam tu količinu neovisno o tjelesnoj aktivnosti.Može li ova doza imati kakve štetne posljedice?

Odgovor: Postoje standardne vrijednosti za potreban dnevni unos nutrijenata koje se odnose na populaciju zdravih odraslih ljudi. Kratica za preporučen dnevni unos koju možemo vidjeti na deklaraciji svakog vitaminsko-mineralnog dodatka prehrani je RDA. Prilikom odabira dodatka prehrani važno je dobro proučiti deklaraciju na proizvodu. Vitamini A, D, E i K u vitaminsko-mineralnim pripravcima ne bi trebali biti zastupljeni u vrijednostima višim od RDA, dok vitamini iz B skupine i vitamin C mogu biti zastupljeni i u višim dozama (prihvatljiva je i trostruko viša dnevna doza vitamina). Minerali su obično prisutni u dozama nižim od preporučene dnevne vrijednosti, a posebnu pažnju treba posvetiti željezu. Treba izbjegavati pripravke koji sadrže više od 60 % dnevne potrebne količine željeza, ukoliko ih nije preporučio liječnik temeljem dijagnoze nedostatka ovog minerala.

Iako uzimanje visokih doza vitamina, znatno iznad preporučene dnevne doze, postaje sve popularnije, treba imati na umu da nasumično uzimanje visokih doza nekih vitamina, minerala i fitokemikalija može biti štetno za zdravlje. Terapijski učinak viskodoziranih pripravaka moguće je provesti jedino u kliničkim uvjetima ili uz savjet liječnika.

Vaš dnevni unos, ako ste dobro opisali, obično je 500 – 600 % dnevnih potreba – dakle unosite 5-6 puta više vitamina nego što vam je potrebno. Tome još morate pribrojiti i vitamine koje uzimate hranom – a njihova količina ovisi o načinu prehrane.
Preporučujemo Vam da se zadržite na 100 %-tnom zadovoljenju tjelesnih potreba, a u slučaju pojačane tjelesne aktivnosti možete uzeti i dodatnu šumeću tabletu. U vrijeme veće izloženosti infekcijama možete se osigurati i dodatnim izvorom vitamina C.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email

Komentari