Datum objave: 04. 08. 2021.

Psorijaza i upala zglobova (artritis) mogu se pojaviti u kombinaciji te govorimo o bolesti sličnoj reumatoidnom artritisu, no s obično boljom prognozom.

Psorijatični artritis je oblik artritisa koji se javlja kod ljudi koji imaju psorijazu kože i noktiju. Psorijaza je kronična upalna bolest kože obilježena pojavom oštro ograničenih crvenkastih ploča prekrivenih srebrno bijelim ljuskama. Psorijaza se razvija temeljem nasljedne sklonosti. Može prethoditi ili slijediti upalu zglobova.

Artritis obično zahvaća zglobove prstiju ruku i nogu, premda su i drugi zglobovi, uključujući kuk i kralješnicu, također često zahvaćeni. Zglobovi postaju otečeni, a ako je upala kronična, mogu se deformirati. Promjene na zglobovima i koži mogu se pojaviti i nestati istodobno.

Klinička slika psorijatičnog artritisa

Bolest je slična reumatoidnom artritisu, ali protutijela karakteristična za reumatoidni artritis nisu pozitivna. Prognoza psorijatičnog artritisa je obično bolja od prognoze reumatoidnog artritisa jer je zahvaćeno nekoliko zglobova. Ipak, zglobovi mogu biti ozbiljno oštećeni.

Psorijatični artritis karakterizira asimetrična oteklina zglobova (zahvaćenost različitih zglobova na lijevoj i desnoj strani tijela), pretežito prstiju šaka i stopala s mogućom zahvaćenošću kralješnice uz promjene na koži i noktima.

Artritis nastaje postupno. U početku su tegobe nespecifične kao: bol u mišićima, kratkotrajna jutarnja zakočenost i poremećen san. Zahvaćenost tetivnih hvatišta za kost upalnim procesom značajna je za psorijatični artritis. Nakon toga dolazi do perifernog poliartritisa, što znači da upala zahvaća nekoliko zglobova na šakama, i to uglavnom male zglobove prstiju, a na noktima su vidljive psorijatične promjene (nokti su žućkaste boje, zadebljani i krhki). Upala dovodi do erozije zgloba (oštećenja), prsti zadebljaju i izgledaju poput kobasica, dok na kralježnici dolazi do ankilozirajućih promjena (ukočenja) što rezultira bolovima i ukočenošću donjeg dijela leđa i vrata.

Postavljanje dijagnoze i uzroci

Iako se može pojaviti u bilo kojoj dobi, psorijatični artritis se najčešće javlja između 30. i 50. godine života. Podjednako je zastupljen među oba spola. Kožne promjene uglavnom prethode zglobnim simptomima, povremeno se javljaju istodobno.

Dijagnoza se postavlja utvrđivanjem karakterističnog artritisa kod osoba koje imaju psorijazu ili ako netko u obitelji ima psorijazu. Osim razgovora s bolesnikom te kliničkog pregleda, za dijagnostiku se koriste i laboratorijski nalazi i rendgenske snimke.

Ostatak teksta pročitajte na sljedećem linku.

Autor: Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Tekst je preuzet s Adiva – savjetom do zdravlja

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Psorijatični artritis, adiva, artritis,

Komentari