Poliklinika Mazalin

Datum objave: 25. 10. 2022.

Menopauza označava kraj menstruacijskih ciklusa i završetak reproduktivne sposobnosti.

Menopauza se događa zbog smanjene proizvodnje spolnih hormona u jajnicima (estrogena i progesterona) i njihove smanjene sposobnosti za ovulaciju. Perimenopauza označava razdoblje postupnog opadanja funkcije jajnika i otprilike obuhvaća period 8-10 godina prije menopauze. Razdoblje postmenopauze obuhvaća godine nakon menopauze.

Zašto je estrogen važan za zdravlje žene?

Estrogen je spolni hormon u žena koji djeluje na razvoj ženskog spolnog sustava i spolnih fizičkih karakteristika. Osim na spolni sustav, ima utjecaj i na ostale organske sustave u tijelu poput kardiovaskularnog i koštanog sustava. Estrogen značajno smanjuje kardiovaskularni rizik i djeluje kao čuvar zdravlja kostiju. Zbog toga žene u reproduktivnoj dobi imaju nižu učestalost kardiovaskularnih bolesti, a dolaskom menopauze se rizik za kardiovaskularne bolesti i infarkt miokarda izjednačava riziku kod muškaraca. Manjak spolnih hormona također je jedan od glavnih čimbenika koji doprinosi razvoju osteoporoze u postmenopauzi.

Što je prijevremena menopauza i zašto nastaje?

Prijevremena menopauza je stanje u kojem menopauza nastupi prije četrdesete godine života. Uzroci mogu biti genetičke prirode (primjerice, kromosomske anomalije), metabolički poremećaji ili čak kemoterapija i zračenje.

Žene koje u obitelji imaju slučajeve prijevremene menopauze u većem su riziku da je i same imaju.

Uzrokom mogu biti i razne autoimune bolesti kao što su Hashimotov sindrom, miastenija gravis ili sistemni eritematozni lupus.

Koji su simptomi prijevremene menopauze?

Simptomi prijevremene menopauze isti su kao i simptomi kasnije menopauze. Glavni znak jest gubitak plodnosti, a time i reproduktivne sposobnosti, dok su ostali simptomi i znakovi:

  • nepravilan i neredovit menstruacijski ciklus, a potom potpuni izostanak menstruacije,
  • osjećaj umora i iscrpljenosti,
  • napadaji vrućine (valunzi),
  • promjene raspoloženja, konfuznost i zaboravnost (smetnje pamćenja),
  • smetnje spavanja i znojenje tijekom noći,
  • smanjena seksualna želja (libido),
  • povećanje tjelesne mase,
  • glavobolje i vrtoglavice,
  • urološki problemi (primjerice, češće mokraćne infekcije) i suhoća vaginalne sluznice,
  • promjene kvalitete kose, kože i noktiju...

Koje su dugoročne posljedice prijevremene menopauze na zdravlje žene?

S obzirom na to da estrogen utječe i na gustoću kostiju u ženskom organizmu, prijevremena menopauza stavlja ženu u rizik od osteoporoze. Postoji i povećani rizik od srčanih bolesti, bolesti krvnih žila te rizik od moždanog udara. Također, tu su rizici od pojave demencije i mentalnih poremećaja poput depresije i anksioznosti. Ono što najteže pada ženama jest neplodnost koja nastupa uslijed prijevremenog gubitka funkcije jajnika.

Dijagnoza i liječenje prijevremene menopauze

Dijagnoza se provodi uzimanjem anamneze iz koje se saznaje sve o menstruacijskom ciklusu te nepravilnostima ili izostanku menstrualnog krvarenja. Drugi razlozi poput trudnoće ili sindroma policističnih jajnika također mogu biti razlogom izostanka menstruacija pa je potrebno učiniti i ginekološki pregled. Od koristi može biti i utvrđivanje razina spolnih hormona, hormona štitnjače i hipofize, za što je potrebno vađenje krvi. Jajnici se pregledavaju ultrazvučno, a određuje se broj folikula te razina anti-Mullerovog hormona. Riječ je o hormonu koji poprilično točno podudara s funkcionalnom rezervom jajnika, odnosno brojem zdravih i za ovulaciju sposobnih folikula.

Kao terapija preporučuje se hormonsko nadomjesno liječenje koje će pomoći u umanjivanju simptoma menopauze te spriječiti razvoj mogućih zdravstvenih komplikacija. 

Neke od glavnih kontraindikacija za ovu terapiju su karcinom dojke, karcinom endometrija ili preboljena duboka venska tromboza. Osim nadomjesne hormonske terapije preporučuje se i tjelovježba te uzimanje dodatnog kalcija i vitamina D kako bi kosti ostale zdrave. Ako psihološki loše podnosite suočavanje s dijagnozom, korisno je javiti se stručnoj osobi s kojom možete razgovarati o svom stanju i tome kako je ono utjecalo na vaše psihičko zdravlje.

Menopauza, a posebice prijevremena, često je bauk i tabu-tema među ženama, no treba znati kako se za njezine simptome i tegobe može pronaći rješenje. Zbog toga nemojte odgađati ginekološki pregled i dozvoliti da vam simptomi smanjuju kvalitetu života!

Pošalji prijatelju na email

Komentari