Vitaminoteka

Datum objave: 08. 06. 2022.

Danas vam prenosimo upit klijenta koji je pristigao u naše nutricionističko savjetovalište Vitaminoteka

Pitanje:
Koje namirnice je poželjno konzumirati za doručak kod dijagnoze gastritisa (nije utvrđeno prisustvo H. pylori)?Naime, primjećujem da mi ponekad neka hrana, poput mliječnih proizvoda, izrazito odgovara dok u nekim periodima ne podnosim niti sireve niti mlijeko. 

Odgovor:

Prehrambene navike i odabir hrane mogu igrati značajnu ulogu pojavi, terapiji i prevenciji brojnih gastrointestinalnih smetnji. U velikom broju slučajeva, pravilna prehrana pomaže uspostavljanju bolje probave, a time i kvalitete života jer smanjuje bol i nelagodu, te nerijetko utječe na smanjenje troškova vezanih uz bolesti gestrointestinalnog sustava.

Namirnice bogate prehrambenim vlaknima poput povrća i voća koje se podnosi, kuhanih cjelovitih žitarica i orašastih plodova doprinose smanjenu simptoma gastritisa i svakako su poželjne za konzumaciju u sklopu doručka. Primjerice, tople kaše, kao što je zobena kaša s mljevenim bademima i ribanom jabukom odličan je odabir za doručak. 

Osim toga, nemojte zaboraviti ni na sjemenke i ulja od sjemenki, a posebice mljeveno laneno sjeme koje za doručak možete dodati mladom siru i skuti, jogurtu, kefiru ili domaćim namazima. 

Fermentirane mliječne proizvode poželjno je uvrstiti u svakodnevnu rutinu doručka jer sadrže korisne bakterije koje uspostavljaju ravnotežu u našem probavnom sustavu.

Jedite polagano i žvačite temeljito. Pokušajte nakon svakog zalogaja odložiti pribor za jelo i hranu prožvakati barem 20 puta. Dok jedete, sjedite uspravno i nastojte biti opušteni.

Pogoršanju simptoma gastritisa doprinose pića poput kave i svježe cijeđenih sokova od citrusnog voća pa je ove napitke poželjno izbjegavati, posebice za doručak. Umjesto spomenutih napitaka, isprobajte čajeve od stolisnika, komorača, lipe, sljeza, kičice, maslačka ili kamilice koji se tradicionalno koriste za ublažavanje pretjerane želučane aktivnosti i bolnih grčeva. Pijte ih nezaslađene.

Iznimno je važno osluškivati vlastito tijelo i bilježiti simptome nakon konzumacije hrane, a spornu namirnicu potrebno je ograničiti tek kad na temelju simptoma zaključite da Vam ne odgovara.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email

Komentari