Što jesti za doručak?

Datum objave: 08. 06. 2010.

Pitanje:
Lijep pozdrav,
Molim Vas da mi napišete što je najbolje i najzdravije uzimati od hrane ujutro za doručak, pošto je doručak neizostavni obrok. Unaprijed zahvaljujem.

Odgovor:
Razmislite o tri kategorije hrane:
1. žitaricama - kao dobrom izvoru energije, prehrambenih vlakana, nekih vitamina i minerala
2. voću - za još prehrambenih vlakana te vitamina
3. proteinima - za održavanje zaliha energije i izgradnju tkiva

Jednostavan i brz način uključivanja sve tri kategorije namirnica u jutarnji obrok je konzumiranje pahuljica, žitarica i muesli-a za doručak koje možete pripremiti sa komadićima voća i preliti sa mlijekom, dobrim izvorom proteina i važnog minerala, kalcija, ili fermentiranim mliječnim proizvodom.

Ukoliko želite niskokaloričan jutarnji obrok, odaberite cornflakes i prelijte ga obranim mlijekom, ili fermentiranim mliječnim proizvodima sa niskim udjelom mliječne masti.

Ukoliko pak imate potrebu za visokokaloričnim jutarnjm obrokom, odaberite muesle sa dodanim komadićima voća, orašastim proizvodima i čokoladom te ih prelijte mlijekom sa visokim udjelom mliječne masti.

Dobar doručak može se sastojati i od integralnog peciva sa mliječnim namazom sa niskim udjelom mliječne masti, biljnom paštetom ili nemasnom šunkom, šalice obranoga mlijeka, nemasnog jogurta, ili voćnog soka te jednog serviranja voća (primjerice, jabuka srednje veličine, nekoliko 4-5 marelica...)

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: pitanja&odgovori,

Komentari