Vitaminoteka

Datum objave: 02. 01. 2017.

Pitanje: Prošle godine sam imala operaciju slijepog i tankog crijeva. Doktor mi je dao strogu dijetu koja treba da traje 2 godine zbog toga što sam imala poteškoća s tankim crijevom. Smijem da jedem otprilike kompot od jabuka, kuhanu mrkvu i krumpir, kuhanu piletinu itd. Od operacije je prošlo 11 mjeseci, pa me zanima da li sada smijem proširiti jelovnik. Imam 14 godina, visoka sam 176 cm i 58 kg.

Odgovor: Teško je davati savjete ovim putem, budući da mogućnost proširenja jelovnika ovisi o vašem trenutnom kliničkom stanju koje treba utvrditi liječnik te o prisustvu simptoma koji bi ukazivali na potrebu za dijetnom prehranom.

Ono što možete sigurno napraviti je da proširite broj namirnica koje konzumirate, pa tako možete jesti raznovrsne kuhane žitarice – kukuruznu i pšeničnu krupicu, proso, heljdinu kašu, rižu, kvinoju, amarant, te mliječne proizvode s nižim udjelom masti (poglavito fermentirane probiotičke proizvode). Možete jesti i kuhanu ribu, nemasno meso, voćne kompote i kuhano povrće (najbolje propasirano), posebice korjenasto povrće poput cikle, mrkve, celera, daikona. Sada je u sezoni bundeva koju možete pripremati na razne načine, a koja vam zasigurno neće smetati. Preporučuje Vam se učestala konzumacija gustih povrtnih juha u koje možete dodati maslinovo ulje, te ribljih i mesnih juha.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: operacija, pitanja&odgovori,

Komentari