Što jesti kada je kolesterol u krvi povišen?

Datum objave: 16. 03. 2011.

Pitanje: Koje namirnice smijem, a koje ne smijem konzumirati ako me muči slijedeće:
1.pretilost (172cm,96kg)
2.kolesterol (6,4);LDL 4,7
3.suvišak kalija (nešto malo iznad granične vrijednosti)
4.tlak 122/88;puls70 (do prije godinu dana tlak160/110 i terapija Ormidolom 25)?

Znam,potrebna fizička aktivnost i smanjiti unos živ.masnoća.
Hvala!

Odgovor: Budući da je prekomjeran broj kilograma u izravnoj vezi s povećanim rizikom od bolesti srca, prvi korak je gubitak suvišnih kilograma. Brojne studije ukazuju da se pretilost i prekomjerna tjelesna masa mogu dovesti u vezu sa povećanim rizikom od porasta razine triglicerida i kolesterola. Gubitak suvišnih kilograma može rezultirati popravljanjem lipidnog profila.

Kako bi se uspješno mršavjelo poželjno je konzumiranje više manjih obroka. Unos hrane trebalo bi raspodijeliti u najmanje 3 ili idealno 5 obroka dnevno.

Mlijeko i mliječne proizvode treba birati sa smanjenim udjelom masnoće i izbjegavati konzumiranje punomasnih sireva (45% m.m.). Prilikom konzumiranja mesa treba ukloniti sve vidljive masnoće, jer meso ionako sadrži dovoljnu količinu masnoća ugrađenih u njegovu strukturu.

Kod povišenog kolesterola specifično treba još pripaziti na unos namirnica životinjskog podrijetla čija je stanična membrana bogat izvor kolesterola. Primjer toga su muzgavci, lignje, hobotnice, školjke i rakovi, te koža riba i peradi. Također žumanjak jajeta je iznimno bogat kolesterolom dok je bjelanjak u potpunosti siguran budući da sadrži samo proteinski dio. Iznutrice kao što su jetrica, mozak i želudac također su bogate kolesterolom i valja ih izbjegavati.

Namirnice koje su poželjne u svakodnevnoj prehrani uključuju cjelovite žitarice i proizvode od cijelog zrna žita, zatim voće i povrće, mahunarke, plavu ribu, a u manjim količinama i orašasto voće te sjemenke osobito sjemenke lana.

Hranu valja pripremati korištenjem biljnih ulja; maslinovog, suncokretovog, bućinog, sezamovog, repičinog te smanjiti unos maslaca i vrhnja koji su uz bogatstvo zasićenih masnih kiselina bogati i kolesterolom.

Kao izvor kvalitetnih bjelančevina preporuča se perad ( s koje je uklonjena kožica), riba, divljač i krto meso te nemasni sir (npr. svježi kravlji sir).

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kolesterol, pitanja&odgovori,

Komentari