Poliklinika Mazalin

Datum objave: 21. 02. 2023.

Trudnoća je razdoblje tijekom kojeg tijelo žene prolazi kroz brojne hormonalne i tjelesne promjene, a sve u svrhu prilagodbe na dolazak novog života.

Jednu od glavnih uloga u spomenutim fiziološkim promjenama svakako ima – štitnjača, mala žlijezda smještena u prednjem dijelu vrata.

Kako bi se prilagodila novim uvjetima u organizmu, štitnjača u trudnoći mijenja svoju veličinu i oblik, a budući da hormoni štitnjače utječu na menstruacijski ciklus, plodnost i trudnoću, neophodno je nadzirati njihovu razinu.

Hormoni štitnjače u trudnoći

Štitnjača izlučuje dva važna hormona – trijodtironin (T3) i tiroksin (T4), čiju koncentraciju u krvi regulira tireotropin (TSH), hormon kojeg izlučuje hipofiza. U trudnoći, kako bi se zadovoljile potrebe majke i ploda, potreba za hormonima štitnjače raste za čak 40 – 50 %. Osim što utječu na metabolizam cijelog tijela, hormoni štitnjače imaju ključnu ulogu u razvoju mozga i živčanog sustava djeteta.

Tijekom prvog tromjesečja trudnoće dijete je potpuno ovisno o majčinim hormonima, dok od 12. tjedna trudnoće štitnjača ploda počinje samostalno proizvoditi manju količinu hormona štitnjače. Međutim, plod je i dalje ovisan o jodu kojeg dobiva od majke, a koji je nužan za stvaranje hormona štitnjače.

Hipotireoza u trudnoći

Hipotireoza je stanje obilježeno smanjenim stvaranjem hormona štitnjače. Najčešći uzrok hipotireoze je Hashimotov sindrom, autoimuna bolest štitnjače u kojoj vlastiti imunološki sustav organizma napada štitnu žlijezdu dovodeći do njezine disfunkcije.

U znakove i simptome hipotireoze ubrajamo povećan umor, osjećaj hladnoće, zatvor, debljanje, probleme s koncentracijom te edeme (otoke) itd.

Hipotireoza – koji su rizici za majku i dijete?

Hipotireoza u trudnoći povezana je s povećanim rizikom od komplikacija poput spontanog pobačaja, anemije, preeklampsije, prijevremenog odljuštenja posteljice i dr.

Neliječena hipotireoza u trudnoći može dovesti do prijevremenog porođaja, niske porođajne težine, problema s dišnim sustavom te slabijeg razvoja mozga i intelektualnih sposobnosti djeteta.

Hipertireoza u trudnoći

Hipertireoza je stanje karakterizirano povećanim stvaranjem hormona štitnjače. Najčešći uzrok hipertireoze u trudnoći je Gravesova bolest, autoimuna bolest štitnjače kod koje vlastiti imunološki sustav organizma proizvodi protutijela usmjerena na štitnjaču, što se posljedično prezentira povećanom proizvodnjom hormona.

Simptomi i znakovi hipertireoze su ubrzan rad srca, poteškoće i neugodnost pri visokim temperaturama te umor.

Hipertireoza – koji su rizici za majku i dijete?

Neliječena hipertireoza tijekom trudnoće može dovesti do spontanog pobačaja, prijevremenog porođaja, niske porođajne težine, preeklampsije i dr. Također, u težim slučajevima, može doći do naglog i snažnog pogoršanja simptoma s posljedičnim zatajenjem srca, što nazivamo tireoidnom olujom.

Rijetko, Gravesova bolest može stimulirati i povećanu proizvodnju hormona štitnjače djeteta. Naime, ako je trudnica u prošlosti bila liječena radioaktivnim jodom s ciljem uništenja stanica štitnjače ili je učinjeno potpuno uklanjanje štitne žlijezde, organizam i dalje može proizvoditi protutijela koja putem posteljice putuju do djeteta i uzrokuju prekomjernu proizvodnju hormona.

Hipertireoza u novorođenčeta može dovesti do tahikardije koja vodi do zatajenja srca, preranog zatvaranja fontanela, niske porođajne težine i nemirnosti. Ponekad, uvećana štitnjača može raditi pritisak na dušnik i time otežati disanje.

Kako se postavlja dijagnoza hipo/hipertireoze?

Dijagnoza poremećaja štitnjače u trudnoći postavlja se na temelju anamneze, kliničkog pregleda te krvnih laboratorijskih pretraga, a ponekad se koriste i dodatne dijagnostičke metode poput ultrazvuka štitnjače.

Ključni laboratorijski parametri čije se vrijednosti promatraju su: hormoni štitnjače (vezani za proteine u krvi te slobodni): T3 i T4, TSH te tireoidna protutijela.

Povišen TSH u trudnoći, uz smanjenu koncentraciju T3 i T4 obično ukazuje na hipotireozu ili slabiju aktivnost štitne žlijezde, dok snižen TSH, uz povećanu koncentraciju T3 i T4 najčešće znači da osoba ima hipertireozu ili preaktivnu štitnjaču.

U svrhu postavljanja ispravne dijagnoze, nužan parametar koji promatramo jest slobodni T4 (FT4).

Normalno, zbog brojnih metaboličkih zahtjeva u trudnoći, dolazi do povećanja štitnjače i povišenja koncentracije ukupnih hormona štitnjače, dok se koncentracija slobodnih hormona štitnjače (FT3 i FT4) ne mijenja.

Liječenje hipo/hipertireoze tijekom trudnoće

Liječenje hipotireoze provodi se nadomjesnim liječenjem hormonima koje štitnjača ne proizvodi u dovoljnim količinama, dok se u slučaju hipertireoze propisuju antitireoidni lijekovi koji smanjuju proizvodnju istih.

Dijagnosticiran poremećaj štitne žlijezde tijekom trudnoće zahtijeva češće kontrole, odnosno praćenje statusa hormona štitnjače svakih 4 do 6 tjedana te po potrebi, prilagodbu doze/terapije.

Pošalji prijatelju na email

Komentari