Štete li umjetni zaslađivači zdravlju?

Datum objave: 24. 11. 2010.

Pitanje:
Molim Vas da mi odgovorite je li konzumacija cca 25 tableta dnevno umjetnog zaslađivača (marka Sussina) štetna za zdravlja i kakve mogu biti posljedice prekomjerne konzumacije umjetnih zaslađivača. Hvala!

Odgovor:
Radi se o sladilu na bazi saharina i aspartama, a s brojem tabletica koje spominjete daleko ste premašili sigurnu dozu tih sladila. Stoga neka vaš dnevni unos nikada ne premašuje 5 tableta.

Iako je stav nadležnih institucija o umjetnim sladilima da se radi o bezopasnim molekulama ako se potrošači drže preporuka, pod povećalom su znanstvenika i potrošača već desetljećima. Naime, pojedina istraživanja na životinjama dovela su prekomjerno konzumiranje umjetnih sladila u vezu s pojavom karcinoma kod laboratorijskih životinja. U prvom redu, na optuženičkoj klupi su se našli saharin, aspartam i ciklamat. Veza između unosa saharina odnosno aspartama i razvoja bilo kojega oblika karcinoma kod čovjeka nije jednoznačno dokazana zbog čega se ovi proizvodi smatraju sigurnima. Ipak, oko ciklamata se još uvijek vode znanstvene polemike pa je tako on odobren i siguran za upotrebu u Europskoj Uniji, dok FDA ne djeli to mišljenje i zabranjuje njegovu upotrebu.

Valja imati na umu da se sigurnost proizvoda temelji na ADI mjeri (acceptable daily intake) odnosno prihvatljivom dnevnom unosu. ADI predstavlja količinu supstance koja je sigurna za unos i ne predstavlja prijetnju za zdravlje.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: pitanja&odgovori,

Komentari