South beach dijeta

Datum objave: 02. 09. 2009.

Pitanje: Molim vas da mi pošaljete detaljniji recept za dijetu "South Beach"

Odgovor: "South Beach Diet" je bio bestseler u SAD-u. U samo 6 mjeseci prodano je 4 milijuna primjeraka. Ova dijeta kombinira visok unos proteina i nizak unos ugljikohidrata, što je popularizirao Dr. Atkins, s time da ova dijeta ima pravilniji izbor masti i stavlja se naglasak na namirnice niskog glikemijskog indeksa. Ova dijeta je pravilnija od dijete dr. Atkinsa, ali trenutno nema znanstvenih istraživanja koja bi potvrdila njenu djelotvornost. Autor, dr. Arthur Agatston ne preporuča ovu dijetu osobama s problemima u radu bubrega.

Dijeta se provodi u tri faze;
1. FAZA: «Dva tjedna restrikcije»
Tijekom 14 dana konzumiraju se porcije koje su dovoljne da bi se izgubio osjećaj gladi, ali ništa više od toga. Također, uopće se ne konzumira kruh, riža, krumpir, tjestenina niti peciva. Nije dozvoljeno ni voće. Ove namirnice postupno se počinju uvoditi u drugoj fazi.

2. FAZA: «Liberalniji plan prehrane»
U ovoj fazi postupno se uvode ugljikohidrati i to oni s niskim glikemijskim indeksom – poput kruha od cjelovitih žitarica i voća. U ovoj fazi je nešto sporiji gubitak tjelesne mase

3. FAZA: «Ostatak života»
Dijeta je kreirana tako da se plana prehrane možete pridržavati tijekom cijelog života. Po potrebi se možete vratiti u fazu 1 ili 2 kako bi izgubili dodatne kilograme.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email

Komentari