Vitaminoteka

Datum objave: 14. 11. 2017.

Pitanje: Poštovani, danima tražim informaciju, da li je dobro da dijabetičari konzumiraju palentu? Nigdje ne nalazim konkretan odgovor. Molim Vas za Vaše mišljenje. Unaprijed Vam hvala.

Odgovor:

Palenta je proizvod kojeg dobivamo kuhanjem fino mljevenog kukuruznog brašna ili kukuruzne krupice. Nutritivno gledano, ova dragocjena namirnica najvećim je dijelom sastavljena od ugljikohidrata (oko 75%), udio proteina varira od 8 do 11%, a masti se nalaze tek u tragovima.  Energetska vrijednost 100 g palente (kuhane u vodi, bez dodatka masnoća) iznosi 360 kcal.

Palenta se odlično uklapa u dijabetički jelovnik, no pritom ipak treba paziti na količinu odnosno brojati ugljikohidratne jedinice: jedna ugljikohidratna jedinica dakle odgovara masi od 20 g palente u suhom obliku.

Također, ništa manje važno nije za napomenuti kako i sami način pripreme palente ima značajnu ulogu u njenoj nutritivnoj vrijednosti. Zato je prednost potrebno dati kuhanju palente u blago posoljenoj vodi.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes, pitanja&odgovori,

Komentari