Sirutka

Datum objave: 12. 02. 2009.

Pitanje: Vjezbam svaki dan 1-1,5 sat. Koliko, kada treba popiti prirodne sirutke za povecanje misicne mase? Imam 75 kg, visina 178 cm, 41 godina.

Odgovor: Sirutka je zeleno-žuta tekućina koja predstavlja sporedni proizvod u proizvodnji sira (koagulaciji kazeina). Od 10 litara mlijeka dobije se 1 kg sira i 9 litara sirutke.

Iako je sirutka stara kao i sirevi, ova dragocjena tekućina se najprije bacala, a potom koristila isključivo kao krmivo. Njezina primjena u ljudskoj prehrani započela je nakon što se spoznalo da je sirutka izvanredan izvor visokovrijednih proteina. U početku su se dobivali proteini sirutke sa 10-15% proteina, a danas već sa 90-94% proteina.

Sastav i svojstva sirutke ovise o tehnologiji proizvodnje sira te o kakvoći upotrebljenog mlijeka. Najveći dio sirutke je voda (94%), ostatak je suha tvar koju čine laktoza (75%), proteini (14%) te masti i mineralne tvari (11%).
U sirutku prelaze svi ugljikohidrati mlijeka preostali nakon proizvodnje sira, a to su laktoza, glukoza, galaktoza, oligosaharidi te aminošećeri.

Isto tako u sirutku prelaze gotovo sve topljive soli i mikroelementi mlijeka, a i soli dodane u proizvodnji sira.

Suprotno uvriježenom mišljenju, povećan unos proteina neće rezultirati rastom mišićne mase. Naime, vrlo je važno unositi dovoljne količine proteina, ali ne i prekomjerne. Vama je dnevno potrebno približno 75 g proteina, a kojom hranom ćete ih osigurati ovisi o Vašim preferencijama. Sirutka je visokovrijedan izvor proteina i možete dnevno popiti i do 1 litru.

Proteini sirutke sadrže sve esencijalne aminokiseline, a njihova je vrijednost i u tome što su potpuno probavljivi i iskoristivi. Isto tako proteini sirutke predstavljaju dobar izvor razgranatih aminokiselina (valin, leucin, izoleucin). Veća biološka vrijednost proteina sirutke u odnosu na proteine mlijeka rezultat je visokog udjela lizina (40% više) te cisteina i metionina (2,5 puta više). Za iskoristivost proteina u organizmu bitan je omjer cisteina i metionina, koji je u proteinima sirutke oko 10 puta veći nego u kazeinu.

Proteini sirutke najveću primjenu imaju u prehrani sportaša. Proteine sirutke najbolje je uzimati sa vodom, jer ako se uzimaju sa mlijekom, kazein iz mlijeka usporiti će apsorpciju proteina sirutke.

Zbog toga što povećavaju razinu glutationa i glutamina, proteini sirutke značajni su za održavanje dobroga zdravlja imunološkog sustava. Nadalje, proteini sirutke pomažu sitost, tako što povećavaju razinu hormona koji «koče» apetit. Proteini sirutke mogu smanjiti stres i depresiju je djeluju na smanjenje razine kortizola i povećanje razine serotonina.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: pitanja&odgovori,

Komentari