Petra Vlak

Datum objave: 05. 06. 2019.

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS, engl. irritable bowel syndrome) je kronični gastrointestinalni poremećaj koji je karakteriziran abdominalnim bolovima, promijenjenim ritmom pražnjenja crijeva te izgleda stolice, u trajanju od najmanje tri mjeseca.

Može zahvaćati tanko i debelo crijevo, a osnovni simptomi sindroma iritabilnog crijeva uključuju promjene u pokretljivosti crijeva, poput:

  • razdoblja konstipacije i/ili dijareje
  • grčeva u donjem dijelu abdomena, posebno izraženih nakon obroka
  • nadutosti.

Zahvaća 9 – 23 % odraslih osoba, a učestalost je čak trostruko veća u žena. Točan uzrok nije poznat, no istraživanja su identificirala prehrambene čimbenike koji mogu utjecati na razvoj bolesti i pogoršanje simptoma. Bez obzira na to koji su pravi čimbenici uslijed kojih nastaje ovaj poremećaj – infekcija, hormoni, stres ili neravnoteža crijevne mikroflore – promjene prehrambenih navika mogu imati značajan utjecaj na bol i nelagodu koju osjećaju osobe s IBS-om.

Hrana kao okidač pojave simptoma

Približno 60% osoba koje boluju od sindroma iritabilnog crijeva vjeruju da određena hrana pogoršava njihove simptome, a istraživanja pokazuju kako alergije i/ili preosjetljivost na pojedine namirnice mogu biti „okidač“ za simptome sindroma iritabilnog crijeva.

Općenite prehrambene navike koje mogu uzrokovati pogoršanje simptoma uključuju povećan unos masnoća, prevelik unos alkoholnih ili gaziranih napitaka te kave, konzumacija laktoze, fruktoze ili alkoholnih šećera (npr. sorbitola).

Blagotvorne namirnice kod IBS-a

Ipak, postoji skupina namirnica koja može imati povoljno djelovanje kod oboljelih, kao što su fermentirani mliječni proizvodi, te namirnice bogate vlaknima kao što su voće, povrće, mahunarke i cjelovite žitarice. Pritom sva vlakna nisu jednako djelotvorna. Blagovorna su topljiva prehrambena vlakna (npr. psyllium), posebno kod rješavanja konstipacije, dok netopljiva prehrambena vlakna (npr. mekinje) ne ublažavaju simptome. U kliničkim istraživanjima uočena je i bolja kvaliteta života nakon terapije s topljivim vlaknima. Hipoteza je da se mehanizam djelovanja ovih molekula temelji na prebiotičkom učinku, odnosno poticanju rasta i aktivnosti korisnih bakterija (laktobacila i bifidobakterija).

Dodaci prehrani koji mogu olakšati simptome

Posljednja istraživanja i smjernice stručnih društava ukazuju kako od koristi mogu biti i dodaci prehrani koji sadrže probiotike, prebiotike i topljiva vlakna, L-triptofan i ulje paprene metvice.

Probiotici

Probiotici odnosno živi mikroorganizmi primijenjeni u adekvatnom broju, utječu na zdravlje domaćina, također su učinkoviti u poboljšanju simptoma IBS-a. Probiotičke kulture prirodno su prisutne u fermentiranoj hrani, a sve se češće uzimaju u kapsuliranom obliku. U posljednjih nekoliko godina, povećan je interes za proučavanjem utjecaja probiotičkih bakterija na ublažavanje simptoma i liječenje sindroma iritabilnog crijeva. Simptomi IBS-a povezuju se sa promjenama u raznolikosti crijevne mikrobiote. Tako na primjer, oboljeli imaju smanjeni broj „dobrih“ bakterija iz rodova Lactobacillus i Bifidobacterium, a povećan broj „loših“ bakterija kao što su Streptococcus, E. coli te Clostridium.

Isto tako, čak kod 80% oboljelih javlja se bakterijsko prerastanje u tankom crijevu što može biti uzrokom brojnih simptoma.  Međutim, još uvijek nije u potpunosti razjašnjeno je li bakterijsko prerastanje uzrok ili posljedica sindroma iritabilnog crijeva. Također, određeni lijekovi koji se koriste u terapijskom liječenju simptoma bolesti mogu uzrokovati smanjenje broja „dobrih“ bakterija u našem probavnom sustavu.

Istraživanja pokazuju kako probiotici mogu poboljšati simptome na nekoliko načina:

  • sprječavanjem rasta „loših“ bakterija koji mogu biti uzrokom bolesti
  • jačaju funkciju imunosnog sustava
  • smanjuju upalne procese
  • sudjeluju u postizanju ravnoteže crijevne mikrobiote što pomaže u smanjenju nadutosti.

Prebiotici

Prebiotici su vlakna topljiva u vodi koja predstavljaju supstrat korisnoj crijevnoj mikroflori.

Inulin, prirodni ugljikohidrat koji ima prebiotičko djelovanje u pripravcima se najčešće kombinira s probiotičkim sojevima, a takva kombinacija naziva se simbiotik.

Budući da pojedine vrste bakterija imaju povoljan učinak na zdravlje čovjeka „hranjenjem“ dobrih bakterija inulinom omogućava im da nadvladaju potencijalno štetne bakterije.

L-triptofan

Od koristi može biti i dodatno uzimanje aminokiseline L-triptofana jer stimulira serotoninergičku aktivnost, odnosno djeluje umirujuće na cijeli organizam. Izravan lokalni učinak manifestira se preko posebnih receptora u probavnom sustavu te tako modulira motoričku aktivnost, visceralnu osjetljivost i sekrecijske procese. Od posebne je koristi kod IBS-a s predominantnom konstipacijom.

Ulje paprene metvice

Ulje paprene metvice također može pomoći kod oboljelih od sindroma iritabilnog crijeva. Naime, ono djeluje tako da opušta glatku muskulaturu crijeva. Metaanalize ukazuju na učinkovitost u smanjenju simptoma IBS-a. Taj je pripravak istaknut kao sredstvo koje može imati blagotvorno djelovanje, te se nalazi i u smjernicama za terapiju IBS-a Američkog gastroenterološkog društva.

Individualni pristup je najvažniji

Važno je napomenuti kako se prisutnost i intenzitet simptoma razlikuje od pacijenta do pacijenta, stoga se oboljelima savjetuje da osluškuju vlastiti organizam. Individualnost pojavnosti simptoma posebno se ističe nakon konzumacije pojedinih namirnica, stoga univerzalne preporuke za sve pacijente nažalost ne postoje. Savjetuje se vođenje dnevnika prehrane, koje uključuje zapisivanje svih obroka tijekom dana, te pojavu simptoma kako bi se točno moglo ukazati koje namirnice ili obrasci ponašanja uzrokuju probleme, te ih konačno i eliminirati iz prehrane i načina života.

Tekst je objavljen na portalu Zdravo budi

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: IBS, prebiotici, probiotici,

Komentari