Datum objave: 21. 09. 2022.

Vid je osjetilo kojim primamo više od 80% informacija iz okoline. Bez obzira na vrstu posla i radne uvjete, posebnu brigu bismo trebali posvetiti zaštiti svojih očiju.

Uz dinamičan i užurban način života s kojim se svakodnevno susrećemo, nerijetko zaboravljamo na sigurnost i brigu za svoje oči. Oko je organ putem kojeg primamo većinu informacija iz okoline i mora biti zaštićen u svakom trenutku. Ozljede na radnom mjestu mogu se dogoditi dugotrajnim zanemarivanjem očiju ili pak iznenada.

S obzirom na činjenicu da većina današnjih poslova zahtijeva djelomičan ili potpuni radni dan proveden za računalom, potrebno je zaštititi oči na odgovarajući način.

Usvojite pravilo 20-20

Preporučuje se da nakon 20 minuta rada za računalom (s odgovarajućom dioptrijom) treba napraviti stanku od 20 sekundi gledajući u daljinu.

Pripazite na udaljenost monitora i kontrast

Minimalna udaljenost monitora od očiju bi trebala biti 55 do 85 centimetara, a kontrast bi morao biti maksimalno pojačan. Ako preporučena udaljenost nije odgovarajuća, problem je u dioptriji, pa biste trebali obaviti pregled kod oftalmologa.

Pomoć umjetnih suza

Radeći za računalom trepćemo manje nego inače (čak pet puta manje), što dovodi do crvenih i bolnih očiju. Da bi se problem riješio, preporučuje se korištenje umjetnih suza.

Koristite zaštitne naočale

Najviše mehaničkih ozljeda očiju dogodi se u metalnoj i kemijskoj industriji te građevinarstvu. Vrlo je važno da poslodavci osiguraju zaštitne naočale te da ih radnici nose.

Naočale moraju odgovarati vrsti posla kojim se bavite i biti odgovarajuće veličine. Nošenjem zaštitne opreme sprječavaju se ozljede koje mogu uzrokovati potpuni gubitak vida. Također se preporučuje pregled očiju barem jedanput godišnje.

Leće i naočale s UV filterom

Ostatak članka pročitajte na sljedećoj poveznici.

Autor: Dinko Katić, dr. med., spec. oftalmolog

Tekst je preuzet s Adiva – savjetom do zdravlja

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: oči, zdravlje očiju,

Komentari