Darija Vranešić Bender

Datum objave: 22. 07. 2019.

Mnoge žene u ovom specifičnom i osjetljivom razdoblju života zbog raznih dostupnih informacija imaju bojazan od konzumacije ribe, no odgovor na ovo pitanje je vrlo jednostavan. Riba je vrlo poželjna namirnica na jelovniku trudnica i dojilja.

Blagodati konzumacije ribe

Brojna istraživanja pokazuju kako riba osigurava cijeli niz hranjivih tvari koje su izrazito važne za razvoj fetusa. Riba sadrži nizak udio zasićenih masti i obilje visokokvalitetnih i lako probavljivih proteina, izvanredan je izvor vitamina B3, B12, D i A te minerala kalcija, željeza, cinka, kalija, fosfora te jedan od najznačajnijih izvora selena.

Posebna se važnost pridaje sadržaju esencijalnih omega – 3 masnih kiselina u ribi, eikozapentaenskoj (EPA) i dokozaheksaenskoj (DHA) masnoj kiselini, te njihovom utjecaju na kognitivne sposobnosti djeteta i prevenciju kardiovaskularnih, malignih i kroničnih upalnih bolesti. Zanimljivo je kako se tijekom trećeg tromjesečja otprilike 50 – 60 mg DHA dnevno kroz placentu prenosi iz majčinih zaliha do fetusa te se posebice koncentrira u mozgu i određenim dijelovima oka. Upravo se zato smatra da DHA ima kritičnu ulogu u rastu i funkcionalnom razvoju mozga. Također, poznato je kako adekvatan unos omega – 3 masnih kiselina može smanjiti rizik od niske porođajne mase i preranog poroda. 

No, blagodati konzumacije ribe ne očituju se samo na zdravlje djeteta, već i buduće majke, odnosno dojilje. Istraživanja su naime pokazala kako trudnice koje unose dovoljno omega – 3 masnih kiselina imaju manji rizik od preeklampsije, a dojilje koje konzumiraju dovoljno namirnica bogatih omega – 3 masnim kiselinama, kao što je riba, imaju manje šanse za razvoj poslijeporođajne depresije.

Opasnost od žive u ribi

Unatoč spomenutim blagodatima konzumacije ribe, postoji bojazan od konzumacije ribe tijekom trudnoće i razdoblja dojenja zbog sadržaja žive u određenim vrstama ribe. Naime, živa je poznati teški metal koji može ozbiljno naškoditi razvoju djetetova mozga i živčanog sustava.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) i Agencija za zaštitu okoliša izdale su još 2004. godine zajedničko upozorenje koje se odnosi na trudnice, dojilje, žene koje nastoje zanijeti te djecu. U upozorenju je stajalo kako ove rizične skupine trebaju izbjegavati ribu i plodove mora koji sadrže povišenu koncentraciju žive. Poglavito se mislilo na velike ribe koje dugo žive, poput morskog psa, sabljarke, skuše, tune. Krovna američka organizacija za hranu i lijekove, FDA, 2017. godine objavila je dugo očekivane konkretne smjernice za siguran unos ribe u trudnoći. Novost u američkim smjernicama jest podjela ribe u tri kategorije: najbolji izbor, dobar izbor i vrste koje valja izbjegavati u trudnoći. 

Ostatak teksta pročitajte na službenoj stranici projekta "Riba Hrvatske - jedi što vrijedi".

Pošalji prijatelju na email

Komentari