Datum objave: 28. 12. 2021.

Kada spomenemo riječ zdravlje, većini na pamet pada fizičko, pa i mentalno zdravlje. Međutim, postoji još jedno zdravlje kojeg trebamo njegovati, posebno u teškim vremenima – ono emocionalno.

Emocionalno zdravlje možemo definirati kao vještinu prepoznavanja našeg emocionalnog stanja, a zatim i sposobnost da se na konstruktivan način nosimo s osjećajima, kako onim ugodnim, tako i neugodnim.

Važnost dobrog emocionalnog zdravlja

Emocionalno zdravlje nije isto što i mentalno zdravlje, ali predstavlja jedan važan dio mentalnog zdravlja. Tome u prilog idu i brojna istraživanja koja su našla poveznicu između reguliranog emocionalnog zdravlja i psihološke otpornosti te općeg osjećaja dobrobiti.

Također, emocionalno je zdravlje izravno povezano i s onim fizičkim. Regulirano emocionalno zdravlje omogućuje nam da ostanemo u kontaktu sa svojim emocijama bez da nas preplave. Za razliku od toga, osobe nereguliranog emocionalnog zdravlja češće mogu biti preplavljene neugodnim emocijama, što onda aktivira stresni odgovor organizma. Pod utjecajem učestalih stresnih odgovora, imunitet tijela opada a time i njegova sposobnost da se obrani od bolesti.

Emocionalno zdravlje utječe na naš odnos s drugima. Naime, kada prepoznajemo i odgovarajuće reagiramo na vlastite osjećaje, veće su šanse da ćemo isto to moći činiti i s osjećajima drugih. Da ćemo biti suosjećajniji ali, također, da ćemo se, ako to zatreba, znati izboriti za sebe i poštovati svoje granice.

Naše misli i ponašanja izravno utječu na to kako se osjećamo u svojoj koži. Na dobro emocionalno zdravlje možemo gledati kao na uvjerenje da se možemo izboriti s većinom izazova koje život stavlja pred nas, što zauzvrat jača osjećaj samopouzdanja.

Kako raditi na emocionalnom zdravlju?

Na emocionalno zdravlje, jednako kao i na fizičko, treba gledati kao na kontinuirano putovanje, a ne cilj koji, jednom kada je postignut, više ne treba održavati. Dakle, kao što fizičko zdravlje možemo održavati tako što ćemo se zdravo hraniti, vježbati i redovito odlaziti na rutinske liječničke preglede, tako emocionalno zdravlje možemo održavati određenim tehnikama, od kojih izdvajamo važnije:

Ostatak članka pročitajte na sljedećoj poveznici.

Autorica: Iva Gregov, mag. psih.

Tekst je preuzet s Adiva – savjetom do zdravlja

Pošalji prijatelju na email

Komentari