Problemi sa želudcem

Datum objave: 02. 09. 2009.

Pitanje: Imam probleme sa želucem koji ne „vari“ hranu i ne mogu ići redovno na WC. Molim Vas za savjet.

Odgovor: Prehrambene navike i odabir hrane mogu igrati značajnu ulogu u pojavi, terapiji i prevenciji brojnih gastrointestinalnih smetnji. U velikom broju slučajeva, pravilna prehrana pomaže uspostavljanju bolje kvalitete života bolesnika, smanjuje bol i nelagodu te nerijetko sudjeluje u smanjenju troškova vezanih uz bolesti gestrointestinalnog sustava.

Iako veliki broj ljudi dispepsiju poistovjećuje sa slabom probavom, neki liječnici specijalisti prave razliku između ova dva stanja. Slaba probava, primjerice, uključuje sljedeće simptome: osjećaj pretrpanosti, napuhavanje i nelagodu nakon konzumiranja hrane i pića. S druge strane, dispepsija se obično odnosi na neugodnu bol i nelagodu u gornjem abdomenu.
Kod nekih osoba, dispepsija može biti rezultat želučanog ulkusa, gastroezofagealnog refluksa ili, u najgorem mogućem scenariju, karcinoma želuca.

Mnoge osobe krive želučanu nervozu i stres, međutim, iako ova stanja mogu pogoršati simptome dispepsije, malo je vjerojatno da su oni jedini uzroci.

Evo nekoliko savjeta kako si pomoći:
• Jednostavne promjene prehrambenih navika, kao i redovita tjelovježba mnogima su donijeli velika olakšanja.
• Loše prehrambene navike, primjerice, prekomjeran unos masnoća, kave, alkohola, a premale količine cjelovitih žitarica te voća i povrća, najčešći su uzrok problema s probavnim sustavom, a samim time i dispepsije.
• Pušenje je također čimbenik koji samo pogoršava simptome dispepsije, i bilo bi najbolje odmah prestati, no ukoliko Vam je to preteško, barem nemojte pušiti neposredno prije jela.
• U prehranu bi svakako trebali uključiti papaju i ananas, jer sadrže enzime (papain i bromelain) koji potiču probavu, kao i fermentirane mliječne proizvode sa živim staničnim kulturama koji će obogatiti crijevnu mikrofloru, važan čimbenik dobre probave.
• Neki liječnici i nutricionisti upozoravaju važnost pravilne kombinacije namirnica. Proteini i ugljikohidrati su loša kombinacija, kao i voće i povrće. Mlijeko ne treba piti uz obroke, a hrana koja sadrži šećere ne bi se trebala konzumirati istovremeno s proteinima i namirnicama bogatim škrobom.
• Iz prehrane bi trebalo izbaciti leću, kikiriki i soju jer sadrže inhibitore probavnih enzima. Također, na najmanju moguću mjeru treba svesti unos punomasnih mliječnih i pekarskih proizvoda, procesirane i tzv. junk hrane.
• Svakodnevna tjelovježba u vremenu od 30 minuta, također djeluje olakšavajuće na mnoge simptome bolesti probavnog sustava. Potrebno je samo obratiti pažnju na intezitet tjelovježbe kako umjesto olakšanja ne bi uzrokovali pogoršanje simptoma.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email

Komentari