Premršav sam

Datum objave: 07. 09. 2010.

Pitanje:
Imam 16 godina, i smatram da sam premršav. Naime, visok sam 183 cm a težak 56 kg. Zanima me koja bi mi bila optimalna težina s obzirom na visinu, godine i spol, te kako ju postići?

Odgovor:
Dragi Len,

Tvoj indeks tjelesne mase je izrazito nizak – iznosi tek 16.72. Smatra se da je donja granica tog indeksa koji je zapravo pokazatelj uhranjenosti 18.5. Raspon tjelesne mase koji je prihvatljiv za tvoju visinu je 63.5 - 87 kg. Tjelesna masa koju bi trebao postići je 66 kg, dakle trebao bi se udebljati 10 kg. Nisi naveo svoje prehrambene navike, pa ti ne možemo precizno odgovoriti što bi trebao promijeniti u svojoj prehrani. Bilo bi dobro da shvatiš što je uzrok tvojoj mršavosti. Evo nekoliko općih savjeta:

1. Obavezno doručkuj – mlijeko i mliječne proizvode, kruh obogaćen sjemenkama, šunku, sir, sirne namaze, maslac, voće i voćne sokove

2. Ručaj kuhani obrok s vrijednim proteinima porijeklom iz mesa ili ribe, te povrće. Koristi maslinovo ulje kad god je to moguće.

3. Večeraj obilno, ali ipak izbjegavaj fast food u večernjim satima.

4. Međuobroci su za tebe izrazito važni. Trebaš dati prednost sušenom voću poput grožđica, marelica, suhih smokava i šljiva, te orašastim plodovima – orasima, bademima, indijskim i brazilskim oraščićima, lješnjacima... Sladoled i energetske pločice su prihvatljivi međuobroci za tebe. Nemoj odbijati ni kolače, posebice voćne.

5. Odabiri punomasne varijante proizvoda – npr. mlijeko, sir i vrhnje s višim postotkom masti.

6. Nipošto ne preskači obroke

7. Svojoj prehrani možeš dodati i nadomjesni obrok koji obično konzumiraju sportaši. Zovu se «weight gainer» ili sl., a sadrže uravnotežene omjere ugljikohidrata, proteina i masti kako bi pružili dodatne kalorije osobama koje žele povisiti svoju tjelesnu masu.

8. Pokušaj se držati ovakvog načina prehrane i prati porast tjelesne mase. Ako rezultati izostanu, obrati se svom liječniku.

Pozdrav,

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: pitanja&odgovori,

Komentari