Vitaminoteka

Datum objave: 20. 03. 2017.

Pitanje:
Otac mi je bubrežni bolesnik (odlazi na dijalizu 5 godina), već dva puta je imao vodu u plućima, a prije pet mjeseci je imao srčani udar kad su mu liječnici rekli da pripazi na prehranu. Budući da se on već duže vrijeme osjeća slabo, nema snage, vrlo brzo se umori (na dijalizi prima injekcije željeza intravenozno), a i prehrana mu je loša s obzirom na ograničen unos kalija (zbog dijalize), molim Vas da mi pomognete svojim savjetom. Bi li u njegovom slučaju makrobiotička prehrana bila dobar izbor?

Odgovor:
Kronične bolesti bubrega obično zahtijevaju pomno planiranje prehrane u svrhu olakšavanja tegoba i prevencije komplikacija. Obično se prehrana planira tako da sadrži značajno niže udjele elektrolita, poglavito kalija i fosfora. Učestalost pothranjenosti u ovih bolesnika kreće se od 10 – 30 %, a zabilježena je značajna korelacija između stanja uhranjenosti, pobola i smrtnosti. Tome je tako zato što je dijaliza sama po sebi katabolički događaj s prosječno 10-12 g aminokiselina izgubljenih na dan u dijalizatu.

Za bolesnike na dijalizi nije nužno smanjenje unosa proteina i vrlo je važno dosegnuti nešto viši energetski unos (više od 35 kcal po kilogramu tjelesne mase) budući da su ti bolesnici često pothranjeni. Treba davati vitamine (uključujući aktivan vitamin D3), a unos kalija i fosfata treba smanjiti. Ako je potrebno, bolesnicima se mogu davati oralni pripravci za vezanje fosfata. Parenteralna i enteralna prehrana obično se primjenjuje kod akutnih bolesnika.

Svim pothranjenim bolesnicima koji mogu uzimati hranu na usta preporučuju se enteralni pripravci krojeni posebno za bolesnike na dijalizi koje s obzirom na dijagnozu možete dobiti na recept na temelju preporuke specijalista, a koji se uzimaju kao međuobroci ili uz obroke.

Namirnice koje se najbolje podnose su raznovrsne žitarice, obogaćene vrijednim biljnim uljima te kvalitetni izvori proteina poput nemasnog mesa, ribe i mliječnih proizvoda. Moguće je usvojiti i makrobiotički način prehrane uz pomno planiranje i pritom pripaziti da unos proteina i energije bude dostatan. Svakako Vam preporučujem da se obratite za stručnu pomoć (bilo u Ambulanti za kliničku prehranu KBC Zagreb ili u savjetovalištu Vitaminoteka).

Pošalji prijatelju na email

Komentari