Prehrana nakon operacije gušterače

Datum objave: 04. 05. 2010.

Pitanje:
Poštovani,

Moj bliski rođak nedavno je operirao gušteraču. Kako je bila strašno upaljena odnosno doslovno trula odstranili su mu je skoro cijelu - ostali su mu samo rubovi. Sad je još uvijek na intenzivnoj njezi u bonici (prošla su tek dva dana), ishod operacije se još ne zna, ali zanima nas kad se oporavi, a nadamo se da hoće, kako ga i čime hraniti.

Unaprijed hvala

Odgovor:
U početku se bolesniku treba oprezno uvoditi tekuća hrana, može se posegnuti za komercijalnim enteralnim pripravcima, na početku elementarnim, a zatim polimernim.

Liječnik će zasigurno preporučiti i dodatan unos enzima pankreasa.

Dijeta mora sadržavati nizak sadržaj masnoća i lako probavljive proteine. Treba se temeljiti na kompleksnim ugljikohidratima – riži, kuhanom krumpiru i tjestenini bez jaja.

Nemasna juha s tjesteninom bez jaja preporuča se tijekom prvih dana nakon smirivanja svih kliničkih i laboratorijskih znakova i simptoma. Nakon toga može se uvoditi ugljikohidratna hrana u propasiranom obliku – krumpir pire, kuhana riža..., te nemasno meso – piletina i puretina. Voće i povrće je dozvoljeno, a treba biti mekano i zrelo. Ulje koje se preporučuje u umjerenim količinama je maslinovo ulje.

Masti životinjskog porijekla bolesnik mora izrazito izbjegavati. Alkohol je u potpunosti zabranjen.

Srdačan pozdrav!

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: pitanja&odgovori,

Komentari