Prehrana kod multiple skleroze

Datum objave: 01. 01. 2005.

Pitanje: Imam 25 g., već 5 g. bolujem od multiple skleroze. Doktori su mi preporucili makrobiotičku prehranu. Sve bi bilo uredu da nisam od takve prehrane jako smršavila. Izgubila sam 35 kg. Ta mi je prehrana jako odgovarala, ali da sam tako nastavila, ne bi bilo dobro. Zanima me dali je istina da moram izbjegavati hranu koja sadrži bjelančevine životinjskog porijekla. I kakva bi mi uopće prehrana odgovarala. I kome bi se bilo najbolje obratiti da mi sastavi jelovnik.

Odgovor: Količina i vrsta masti u prehrani može utjecati na pojavu i ishod multiple skleroze. Već dugi niz godina, vodeći znanstvenik koji se bavi vezom masti i rizikom MS je dr Roy Swank. Više o njegovim načelima prehrane možete saznati na stranici http://www.swankmsdiet.com.
Osnovna hipoteza ovakve prehrane je redukcija zasićenih masti i hidrogeniranih ulja, te masnoća životinjskog porijekla. Treba se bazirati na višestruko i jednostruko nezasićenim biljnim uljima, te ribljim uljima, posebice ulju iz jetre bakalara. S takvim načinom prehrane, dr. Swank je postizao odlične rezultate u svojim istraživanjima. Njegova istraživanja pokazala su da je bolje što prije započeti s takvim načinom prehrane.
Prehranu treba temeljiti na ribi, voću, povrću, mliječnim proizvodima s niskim udjelom masti. Slatkiše i rafiniranu hranu bogatu aditivima treba konzumirati u malim količinama. Makrobiotička prehrana jedan je od načina na koji se možete hraniti, međutim ako smatrate da previše gubite na tjelesnoj masi, možete pokušati sa semivegetarijanstvom, koje nije toliko restriktivno.
Za izradu jelovnika možete se obratiti u nutricionističko savjetovalište Vitaminoteka, tel. 01 3700005.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email

Komentari