Prehrana kod GERB-a

Datum objave: 01. 01. 2005.

Pitanje: Šaljem Vam pitanje koje se tiče jedne moje poznanice, naime ima sve simptome GERD-a, uz to i povraćanje kod uzimanja vece kolicine hrane. Gastal i sl. ljekove ne koristi jer joj ni malo ne pomažu. Ovo pitam jer je dosta ozbiljno, budući da je u pitanju osoba koja na 1,68 ima cca 44kg i sve je lošije. Unatrag par dana potvrdjeno je od lječničke strane da je u pitanju refluks kiseline. Ako je potrebno mogu eMailom poslati hranu koje se drzi (uglavnom voce - ne agrume, tjestenina, riza, kuhana piletina, kuhano povrce - nista zacinjeno, nikakva cokolada, masno, przeno itd.
Hvala

Odgovor: Indeks tjelesne mase Vaše poznanice opasno je nizak te upućuje na pothranjenost. Njena prahrana treba biti pažljivo isplanirana, a ako se stanje ne popravlja, treba biti pod stalnim liječničkim nadzorom.
Odeđena hrana slabi vezu između želuca i jednjaka što omogućava vraćanje kiseline u jednjak. Tu spadaju:
• pržena i masna hrana
• čokolada
• pepermint
• češnjak
• luk
Određena pića povećavaju količinu želučane kiseline. Tu spadaju:
• kava (sa i bez kofeina)
• čajevi i gazirana pića
• alkoholna pića
Također, neke namirnice mogu iritirati ili oštetiti jednjak, te ih treba izbjegavati. To su:
• citrusi i sokovi od citrusa
• proizvodi od rajčice
• čili
• papar

Simptomi se mogu olakšati pomoću sljedećih 11 koraka.
1.korak: Jedite često, ali male obroke
Manji, i manje masni obroci ne zadržavaju se predugo u želucu i ne stvaraju veliki pritisak na mišić koji povezuje jednjak i želudac
2.korak: Izbjegavajte premasna jela
Istraživanja su pokazala da premasna i pržena jela slabe mišić koji povezuje jednjak i želudac
3.korak: Izbjegavajte hranu koja slabi mišić koji povezuje jednjak i želudac
Ne morate u potpunosti izbaciti čokoladu, pepermint, papar, češnjak i luk, no količine navedenih namirnica svakako bi trebalo ograničiti ukoliko imate problema sa žgaravicom
4.korak: Izbjegavajte hranu koja potiče lučenje želučane kiseline
Kava (sa i bez kofeina), čajevi s kofeinom, kola napici, pa čak i kalcij iz mlijeka mogu povećati koncentraciju kiseline u želucu, stoga navedena pića pijte u manjim količinama i povremeno
5.korak: Smanjite unos namirnica koje mogu uzrokovati iritaciju ili oštećenje sluznice jednjaka
Ako je želučana kiselina već oštetila sluznicu jednjaka, konzumirajte veoma male količine citrusa i sokova od citrusa, proizvoda od rajčice, papra i čilija
6.korak: Ograničite unos gaziranih pića
Gazirana pića uzrokuju napuhavanje te stvaraju pritisak koji tjera želučanu kiselinu natrag u jednjak
7.korak: Nemojte jesti 3 - 4 sata prije spavanja
Kiselina koja probavlja hranu ima veću šansu da dospije u jednjak ukoliko ležite, nego ukoliko sjedite ili stojite.
8.korak: Poduzmite ostale korake koji Vam mogu pomoći
Slušajte svoj organizam, izbacite iz prehrane ono što mu smeta, prestanite pušiti, ne unosite prekomjerne količine alkohola.

9. korak: Fermentirani mliječni proizvodi sa aktivnim bakterijskim kulturama djeluju blagotvorno na zdravlje inetestinalnog trakta
10.korak: Ako ste u mogućnosti, lagano prošećite nakon obroka
11.korak: Ne nosite pretjesnu odjeću

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email

Komentari