Prehrana kod gastrektomije

Datum objave: 06. 04. 2010.

Pitanje:
Molim vas uputstva o načinu prehrane nakon gastrektomije, uklonjeno je 2/3 želuca, a pacijent je star 77 godina.
Hvala

Odgovor:
Osnove dijete kod gastrektomije su: ograničen unos tekućine i napitaka za vrijeme obroka, ograničen unos jednostavnih šećera (glukoze, fruktoze i galaktoze), te dijeta s dosta proteina i umjerenom količinom masti. Hrana se daje u malim, čestim obrocima. Neposredno nakon operacije kroz 3 do najviše 5 dana na usta se ne smiju davati ni tekućina niti hrana. Bolesnika se tada hrani kroz nazogastričnu sondu, a iznimno i totalnom parenteralnom prehranom. Sljedeći korak je bolesniku dati komadiće leda u usta ili male gutljaje potpuno hladne vode. Ima bolesnika koji bolje podnose mlaku vodu nego led i hladnu vodu.
Nakon toga daje se bistra tekuća hrana, bistre juhe, nezaslađeni voćni sok. Nakon toga bolesnik postupno i oprezno prelazi na uobičajenu prehranu. Većina bolesnika to uspijeva nakon 5 – 7 dana nakon kirurškog zahvata. Dijeta se planira potpuno individualno za svakog bolesnika.

Meso i zamjene: nemasno meso, riba, meso peradi, osobito pileća i pureća prsa bez kožice, jaja, maslac, sirni namaz, umjereno masni sirevi.

Masti: maslac, preljevi za salatu, biljna ulja, kiselo vrhnje, krem sir ako ga bolesnik podnosi.

Mlijeko i mliječni proizvodi: jogurt se preporuča, a mlijeko samo ako bolesnik nema deficit laktaze.

Kruh i žitarice: kruh od punozrnatog žita ili obogaćene vrste kruha i žitarica, zobene pahuljice, makaroni, špageti, druge vrste tjestenine, prepečenac, graham-krekeri, neljuštena riža, ječam.

Jaja: pripremljena na razne načine, ali nikako ne pržena na ulju ili masti.

Povrće: krumpiri, rajčica, salata, brokula i ostalo povrće svježe, smrznuto ili konzervirano, najbolje termički obrađeno (izbjegavati sirovo).

Voće: svako voće, bez dodatka šećera

Nisu dopušteni: zašećereni slatkiši, med, pekmez, marmelada, pića s čokoladom, papar i izrazito začinjena i ljuta hrana.

Srdačan pozdrav!

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: pitanja&odgovori,

Komentari