Vitaminoteka

Datum objave: 27. 02. 2017.

Pitanje: Poštovani, da li mi možete reći nešto više o prehrani kod dekompezirane ciroze jetre i ascitesa?

Odgovor: Ciroza jetre definira se kao uznapredovalo, nepopravljivo oštećenje metabolički aktivnih stanica jetre, transformacija arhitekture krvnih žila i povećanje beskorisnog, vezivnog tkiva koje nije u stanju obavljati normalne jetrene funkcije. Ciroza predstavlja kraj spektra nepopravljivog oštećenja jetre. Tkivo jetre postaje čvrsto i smežurano. Ova smežuranost utječe na krvne žile te spriječeva protok krvi iz crijeva kroz portalnu venu (portalna hipertenzija). To dalje može voditi nastanku varikoziteta jednjaka, razvoju ascitesa (akumulacije tekućine u trbušnoj šupljini) i narušavanju crijevnih funkcija. Ostale komplikacije ciroze jetre uključuju malnutriciju, česte bakterijske infekcije, disfunkciju mozga, pa sve do kome (jetrena encefalopatija) i karcinoma jetrenih stanica.

Prehrana oboljelih od jetrenih bolesti koje za posljedicu imaju nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini (ascites) najčešće treba osiguravati gotovo 1.5 puta više energije nego prehrana zdrave osobe. Pri tome treba osigurati unos 1.5 g bjelančevina/kg tjelesne mase/dan. Zahtijeva se restrikcija unosa tekućine na 1 – 1,5 l/ dan, s tim da se dvije trećine tekućine popiju uz obroke, a jedna trećina u svrhu ublažavanje žeđi i uz lijekove. Unos soli treba ograničiti na 2 g/dan, a u slučaju terapije diureticima, potrebno je razmotriti dodatnu suplementaciju vitaminima topivima u vodi te cinkom i magnezijom.

Namirnice koje pozitivno djeluju na rad jetre mogu se podijeliti u dvije kategorije – namirnice koje potiču proces detoksikacije te namirnice bogate antioksidansima koji štite jetru tijekom detoksikacije.

Kao namirnice sa blagotvornim djelovanjem na zdravlje jetre najčešće se izdvajaju:

Artičoka
Vjeruje se da konzumacija artičoke, zahvaljujući aktivnoj tvari cinarinu, stimulira funkciju jetre te smanjuje razinu masnoća i kolesterola u krvi. Nadalje, uočeno je da artičoka potiče stvaranje žuči, a prema nekim podacima, svega 30 minuta nakon unosa artičoke protok žuči poveća se za 100%.

Mrkva
Prema nekim istraživanjima mrkva potiče djelovanje enzima koji sudjeluju u detoksikaciji jetre te na taj način osigurava zaštitu jetre.

Češnjak
Češnjak je izvor prirodnih tvari koje sadrže sumpor, a koje jetra koristi u procesu detoksikacije. Češnjak pomaže u izbacivanju žive te određenih prehrambenih aditiva iz organizma.

Mahunarke
Mahunarke su dobari izvor arginina, aminokiseline koja pomaže u procesu detoksikacije amonijaka, toksičnog nusprodukta razgradnje bjelančevina.

Gorko i zeleno povrće
Gorkost povrća stimulira protok žuči koja između ostaloga uklanja toksine i štetne mikroorganizme kroz crijevo. Nadalje, gorko i zeleno lisnato povrće odličan su izvor klorofila koji sudjeluje u pročišćavanju jetre i krvi, te antioksidansa koji jetru štite od razornog utjecaja slobodnih radikala.

Krstašice
Kelj, brokula, prokulice i ostalo povrće iz porodice krstašica imaju snažan detoksikacijski učinak na jetru. Povrće iz ove skupine sadrži tvari koje neutraliziraju određene toksine poput nitrozamina i aflatoksina. Također, sadrže glukozinolate koji potiču jetru na stvaranje enzima koji sudjeluju u detoksikaciji.

Sikavica ili osljebad (Sylibum marianum) je najpoznatija ljekovita biljka koja se koristi kod bolesti jetre. Aktivna tvar biljke je silimarin, flavonoid koji se istražuje kao potencijalna pomoć kod svih oblika bolesti jetre.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email

Komentari