Vitaminoteka

Datum objave: 03. 09. 2010.

Pitanje:
Giht, koje su posljedice i kako se liječi.

Odgovor:
Debljina i neprikladna prehrana mogu povećati rizik od razvoja gihta. Giht se naziva i bolest bogatih ljudi jer je povezan s vrlo bogatom hranom i alkoholom. Ipak, bolest zahvaća osobe iz različitih klasa, a najčešće muškarce između 40 i 50 godina. Moguće je da se javlja kao posljedica nepravilne prehrane, pića, djelovanja određenih lijekova, prejedanja, stresa ili ozljeda zglobova.

Hrana bogata purinom povećava razinu mokraćne kiseline u tijelu. Izbjegavanje uzimanja takve hrane rezultirat će smanjenjem razine mokraćne kiseline u organizmu kao i smanjenjem napadaja kod osoba oboljelih od gihta.

Ukoliko imate prekomjernu tjelesnu težinu, potrudite se izgubiti višak kilograma. Gubitkom kilograma smanjiti će se razina mokraćne kiseline u serumu.

Ipak, izbjegavajte nagle dijete jer naglo ukidanje hrane ili gladovanje, duže od tri dana, može uzrokovati povećanje razine mokraćne kiseline.

Hrana koja sadrži purin može uzrokovati napad gihta. Većina hrane bogate purinom također je bogata i proteinima, posljedično, alternativni izvori proteina moraju biti uključeni u nisko-purinsku dijetu – primjerice soja.

Namirnice koje treba izbaciti ili reducirati iz prehrane navedene su u donjoj tablici.

Alkoholna pića, posebice pivo, trebali bi se izbjegavati u najvećoj mogućoj mjeri. Alkohol potiče lučenje vode iz organizma što uzrokuje koncentriranje mokraćne kiseline u preostaloj tjelesnoj tekućini. Alkohol također smanjuje sposobnost bubrega da luči mokraćnu kiselinu, te i sam potiče organizam na stvaranje mokraćne kiseline. Iz navedenih razloga, za osobe koje imaju problemam sa gihtom, alkohol se smatra otrovom.

Pozdrav,

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: giht, pitanja&odgovori,

Komentari