Vitaminoteka

Datum objave: 07. 10. 2009.

Pitanje:
Već godinama imam problema s poremećajem prehrane. Prekomjerno jedem, ali nisam bulimična jer ne povraćam, nazvala bih to ovisnošću o hrani. Jedenje mi je kao prisilna radnja, nešto što moram, a ne znam zašto, i ne uživam u tome dok se prejedam. Kasnije pogotovo imam užasan osjećaj krivnje i krize kao blage depresije. Ujutro se obično osjećam natečeno, podbuhlo i umorno i često po cijeli dan nemam volje jesti, do ponovnog prejedanja. Moja težina često oscilira, iako nikada nije pretjerano visoka, ali osjećam se bolesno. U nekim fazama, koje znaju i potrajati, uspijem se normalizirati, ali nikada trajno. Ne mogu si pomoći, razgovor s prijateljicom bio je bezuspješan, a nisam u prilici savjetovati se s psihologom (pretpostavljam da su moji problemi psihičke naravi). Stalno pokušavam nešto promijeniti, ali uvijek se vrtim u krug.
Molim Vas za savjet jer je krajnje vrijeme da nešto učinim.

Odgovor:
Prema Vašem opisu, vrlo je vjerojatno da se radi o poremećaju kompulzivnog prejedanja. Kompulzivno prejedanje je ozbiljan poremećaj hranjenja koji ne bi trebali olako shvatiti niti osobe koje pate od poremećaja niti osobe u njihovoj blizini. Kompulzivno prejedanje je okarakterizirano epizodama prejedanja, neprekidnog konzumiranja hrane i povećanjima tjelesne mase.

Treba naglasiti da postoji razlika između kompulzivnog prejedanja i povremenog prejedanja koje ponekad svi prakticiramo. Tjelesna masa osobe koja boluje od kompulzivnog prejedanja može varirati od normalne do prekomjerne ili čak do pretilosti. Oboljeli često vježbanjem ili čak "kompulzivnim vježbanjem" nastoje potrošiti prekomjerne kalorije koje su unijeli u organizam te na taj način pokušavaju smršaviti. I dok zdrava osoba uživa u tjelovježbi, oboljeli čini se često zaboravljaju da tjelovježba može biti zanimljiva i da bi u njoj bi trebalo uživati. Jednako kao i kod anoreksije i bulimije, patnja proizlazi iz straha od prekomjerne tjelesne mase.

Poremećaje hranjenja karakterizira preokupacija oblikom tijela, hranom, mršavoću te osjećajem gubitka kontrole i nije čudno da su česta pojava u današnje vrijeme kada, čini se, svi mi težimo za idealnim tijelom u kojem ćemo se osjećati dobro i koje ćemo prihvatiti sa zadovoljstvom.

Mnogo je čimbenika koji mogu uzrokovati razvoj poremećaja kompulzivnog prejedanja. Kao i kod anoreksije i bulimije, hrana je sredstvo kojim se osoba nosi sa depresijom, stresom, emocionalnim i svakodnevnim problemima. Hrana može donijeti utjehu oboljelima i pomoći im da si olakšaju, zaborave ili izbjegavaju emocionalnu bol koju osjećaju iznutra. Kompulzivno prejedanje najčešće se javlja u ranijem životnom stadiju i najčešće pogađa osobe koje se nikada nisu naučile nositi sa problemima ili sa stresom u životu.

Poremećaj najčešće započinje sa epizodama prejedanja, nastavlja se osjećajem mržnje i gađenja prema samome sebi pri čemu se formira ciklus koji može ostati zatvoren godinama ukoliko oboljeli ne potraži i dobije adekvatnu profesionalnu pomoć. Smatra se da su osobe u čijoj obiteljskoj povijesti postoje poremećaji hranjenja, pretilost pa čak i alkoholizam, rizičnije na razvoj ovog poremećaja.

Znaci i simptomi poremećaja kompulzivnog prejedanja:
• osoba vjeruje da će biti bolja i sretnija ako je mršava
• prejedanje
• strah od nemogućnosti prestanka konzumiranja hrane
• sram zbog tjelesne mase i izbjegavanje nekih dnevnih aktivnosti
• osjećaj mržnje prema sebi nakon prejedanja
• provođenje različitih dijeta sa ciljem gubitka tjelesne mase
• razmišljanje o sebi svodi se na razmišljanje o tjelesnoj masi
• odbijanje konzumiranja hrane u javnosti
• objašnjavanje svojih neuspjeha prekomjernom tjelesnom masom
• gađenje prema svojim prehrambenim navikama
• tjelesna masa je centar života
• depresija

Ako ste se prepoznali u većem broju navedenih znakova i simptoma, preporučujemo Vam da se obratite psihijatru ili psihologu.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email

Komentari