Vitaminoteka

Datum objave: 17. 07. 2017.

Pitanje: Poštovani, razmišljala sam da pokušam piti Zelenu kavu, pa me zanima da li je ona štetna za zdravlje? Imam viška kilograma, a mijenjam način prehrane pa bih pokušala s njom. Nekima je stvarno pomogla. Hvala!

Odgovor:
Zelena kava je pripravak koji se koristi kao sredstvo za pomoć pri mršavljenju i pritom je preporuka da prednost treba dati standardiziranim pripravcima koji sadrže supstancu zaštićenog imena Svetol®. Svetol® je biljni ekstrakt dekofeinizirane zelene kave za kojeg je klinički dokazano da djeluje pozitivno na smanjenje tjelesne mase i udjela masnog tkiva.

Svetol® se dobiva iz neprženih zrna kave vrste Robusta i za razliku od pržene kave obiluje aktivnim supstancama, prvenstveno klorogeničnom kiselinom te kafeinskom i kininskom kiselinom. Prženjem kave na visokim temperaturama dolazi do razgradnje korisnih aktivnih spojeva koji se nalaze u zelenom zrnu, posebno klorogenične kiseline čiji gubitak prženjem iznosi čak 70 %. Stoga se za proizvodnju Svetola upotrebljavaju nepržena zrna zelena kave koja su zadržala aktivne supstance. Svetol®, također, ne sadrži sastojke kave koji mogu imati nepoželjan učinak poput kofeina, kafestola i kahveola.

Blagotvorni učinci Svetol®-a uključuju regulaciju razine glukoze u krvi, smanjenje tjelesne mase, smanjenje udjela masnog tkiva, a ujedno djeluje i kao antioksidans. Klinička ispitivanja pokazuju da Svetol® može modulirati metabolizam glukoze inhibicijom glukoza-6-fosfataze čime se pokreće mobiliziranje uskladištenih masnih rezervi te smanjuje tjelesna masa i oblikuje tijelo. Neželjene popratne pojave nisu poznate.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email

Komentari