Datum objave: 21. 11. 2023.

Hripavac, poznat i pod nazivom „magareći kašalj“, je izrazito zarazna bolest dišnog sustava obilježena intenzivnim i iscrpljujućim kašljem koji se javlja u napadima.

 

Kašalj, koji je tipično suh, često je prisutan noću, a završava produljenim hripavim udahom, zbog čega je bolest i dobila ime.

Što je hripavac i kako se prenosi?

Hripavac (lat. pertussis) je visoko zarazna bolest dišnog sustava najčešće uzrokovana bakterijom Bordetella pertusis.

Hripavac se prenosi kapljičnim putem, odnosno udisanjem zaraznog aerosola nastalog prilikom kihanja i kašljanja zaražene osobe.

Kako možemo prepoznati hripavac?

Hripavac se tipično razvija kroz tri stadija, s ukupnim trajanjem od 6 do 8 tjedana.

1. kataralni stadij

Kataralni stadij obilježen je simptomima nalik na običnu prehladu.

Tjelesna temperatura obično nije povišena.

Tijekom kataralnog stadija, oboljele osobe su najzaraznije.

2. paroksizmalni stadij

Nakon početnog (kataralnog) stadija, slijedi paroksizmalni stadij karakteriziran intenzivnim napadajima (paroksizmima) kašlja, nakon čega slijedi hripavi udisaj.

3. rekonvalescentni stadij

Stadij oporavka ili rekonvalescentni stadij prati smanjenje učestalosti i intenziteta kašlja.

U novorođenčadi i dojenčadi, zbog nepotpuno razvijenog refleksa kašlja, uobičajeni napadaji kašlja često su odsutni. Međutim, prisutno je otežano disanje te dahtanje, a mogu se pojaviti i kratka razdoblja prestanka disanja (apneje) te cijanoza (plavkasto obojenje kože i sluznica zbog nedostatka kisika).

U odraslih osoba, klinička slika hripavca je također atipična. Odrasle osobe najznačajniji su izvor infekcije za necijepljenu ili djelomično cijepljenu novorođenčad i dojenčad.

Kako se hripavac dijagnosticira i liječi?

Dijagnoza hripavca postavlja se na temelju karakterističnih znakova i simptoma, a potvrđuje mikrobiološkom analizom.

Liječenje hripavca uključuje primjenu antibiotika te potpornu terapiju (mirovanje, laganu prehranu, smirivanje kašlja, odgovarajuć unos tekućine).

U novorođenčadi i dojenčadi hripavac je najčešće teška bolest koja nerijetko zahtijeva bolničko liječenje.

Hripavac i prehrana

Kako biste olakšali simptome bolesti te pridonijeli bržem oporavku, važno je pridržavati se određenih smjernica u vezi s prehranom. Naime, tijekom bolesti, preporuka je lagana i kašasta prehrana.

Važna je konzumacija raznolike i uravnotežene prehrane bogate vitaminima i mineralima. To uključuje sezonsko voće i povrće, cjelovite žitarice te namirnice bogate kvalitetnim proteinima.

Također, vrlo je važno održavati odgovarajuću hidraciju organizma, osobito u male djece. Nadalje, preporučljivo je da, ako dojite, to nastavite činiti.

Može li se hripavac spriječiti?

Najvažniji način sprječavanja hripavca je cijepljenje, čime se nastoji smanjiti rizik od razvoja teške kliničke slike te komplikacija.

Cijepljenje protiv hripavca preporučuje se i trudnicama, s ciljem zaštite najmlađih od obolijevanja u prvim mjesecima života.

I za kraj…

Za razliku od odraslih osoba, u novorođenčadi i dojenčadi hripavac je najčešće teška bolest i unatoč intenzivnom liječenju, može imati nepovoljan ishod.

Stoga, kako bi zaštitili svoje najmlađe, kao i druge osjetljive skupine (trudnice, osobe oslabljenog imunološkog sustava), primijetiti li simptome hripavca, obratite se izabranom liječniku u svrhu potvrde dijagnoze i pravovremene provedbe adekvatnog liječenja.

Autor: Monika Babić, www.otkucajsrca.hr

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: hripavac, kašalj, Zdravlje djece,

Komentari