Vitaminoteka

Datum objave: 06. 02. 2017.

Pitanje: Poštovani, da li pivski kvasac u prahu (kao dodatak prehrani, kultiviran na šećernoj repici, bez ikakvih drugih dodataka) pogoduje razvoju Candide?

Odgovor: Pripravci pivskog kvasca nerijetko se uzimaju kao dodatak prehrani, zbog povoljnog nutritivnog sastava. Dolaze u nekoliko oblika – kao prašak, pahuljice i tablete. Mogu se dodavati gotovim obrocima, ali i „sirovim“ namirnicama poput maslaca i mlijeka.

Pritom se ne smije uzimati zajedno s voćnim sokovima ili sokovima od povrća (došlo bi do fermentacije u želucu i crijevima, uz stvaranje alkohola). Preporučena doza je 2-3 žlice u prahu ili 6-8 tableta na dan.

Nije jasno kakva je povezanost između konzumacije pivskog kvasca i prerastanja Candide, ali postoje indicije da se osobama s kandidijazom treba ograničiti hrana bogata kvascima, ali samo onim osobama koje imaju izvjesnu „intoleranciju“ na kvasce. Određeni postotak ljudi je preosjetljiv na kvasce – ili na histamin koji sadržavaju namirnice na kojima se nalaze kvasci, ili na same kvasce, odnosno njihove komponente. Ti pojedinci razvijaju alergijsku reakciju koja se manifestira umorom, sporim reakcijama, svrbežem pa čak i mučninama i vrtoglavicama. U tom slučaju treba izbjegavati određene namirnice koje povećavaju izloženost kvascima, poput pekarskih proizvoda, konzerviranih namirnica i svih proizvoda koji sadrže kvasac.

Naime, Candida i pivski kvasac su dva sasvim različita organizma i nema dokaza kako jedan potiče rast drugoga. Ono što treba nastojati je potisnuti rast Candide uz pomoć „dobrih“ bakterija – probiotika.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email

Komentari