Vitaminoteka

Datum objave: 30. 01. 2017.

Pitanje: Poštovani, imate li neki savjet za prehranu za 38-godišnjakinju koja bezuspješno pokušava zatrudnjeti IVF-om (već 6 stimuliranih ciklusa smo prošli). Sa suprugom je sve u redu, ali ja već godinama ima imam neredovitu menstruaciju i izostanak ovulacije - ciklus mi traje otprilike 40-tak dana, a u stresnim situacijama je izostajao i po dva mjeseca. Prije tri godine mi je dijagnosticiran PCOS. Već sam očajna i molim vas ako može neki savjet oko prehrane koja bi bila korisna za ovulaciju te koje dodatke prehrani trebam koristiti. Napominjem da se hranim relativno zdravo, jedemo puno ribe, maslinovog ulja, zelenog lisnatog povrća i svježeg voća.

Odgovor:
Poštovana,

žene kojima je dijagnosticiran sindrom policističnih jajnika često pate od rezistencije na inzulin i imaju viši rizik za dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne bolesti, a pokazalo se kako su inzulinska rezistencija i dijabetes povezani s neredovitim ovulacijama. U slučaju prekomjerne tjelesne mase, gubitak viška kilograma zasigurno poboljšava zdravstveno stanje, no za sada nije utvrđena optimalna prehrana. Postoje naznake kako prehrana koja se bazira na unosu namirnica niskog glikemijskog indeksa može biti od pomoći. Stoga preporučujem da izgubite eventualni višak kilograma i da zadržite dosadašnje prehrambene navike koje ste naveli u pitanju. Konzumirajte obilje voća i povrća, neka Vam izvor proteina bude nemasno bijelo meso i riba, a izvor ugljikohidrata cjelovite žitarice. U međuobrocima konzumirajte orašaste plodove koji sadrže blagotvorne masne kiseline. Da tjelovježba pomaže u začeću pokazalo je nekoliko studija, pa savjetujem da se svakodnevno pola sata bavite nekim oblikom umjerene tjelesne aktivnosti.

Također, neke studije su pokazale da PCOS često prati anemija pa savjetujem da provjerite status željeza i po potrebi posegnete za dodatkom prehrani.

Određena istraživanja su pokazala kako i akupunktura može ostvariti blagotvoran učinak kod sindroma policističnih jajnika na način da regulira mjesečnicu.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mršavljenje, PCOS, pitanja&odgovori,

Komentari