Datum objave: 19. 04. 2022.

Gušterača je žlijezda koja luči probavne enzime, a najpoznatiji su amilaza i lipaza (egzokrina funkcija) te inzulin, glukagon i neki drugi hormoni (endokrina funkcija). Kod uredne egzokrine funkcije gušterače razgrađuju se škrob, glikogen i mast, dok održana endokrina funkcija osigurava stabilnu vrijednost šećera u krvi. Testovi se provode prikupljanjem gušteračnih sekreta (nakon primjene neke tvari koja potiče sekreciju).

Najčešća bolest gušterače je upala – akutna i kronična, dok su tumori gušterače, od kojih je najznačajniji karcinom, te neke nasljedne bolesti rjeđe.

Akutni pankreatitis

Bolest se manifestira kao blagi pankreatitis, uz minimalnu disfunkciju organa i potpun oporavak gušterače, te teški pankreatitis, s lokalnim komplikacijama u samoj gušterači (nekroza, pseudocista, apsces), i/ili razvojem zatajivanja drugih organa i smrtnog ishoda.

Kod blagog pankreatitisa bol je blaga, no kod teških oblika stanje je teško, a mogu se pojaviti i smetnje svijesti (dezorijentacija, halucinacije), čak i koma.

Akutna upala gušterače može se prepoznati po sljedećim simptomima:

 • jaki bolovi u srednjem gornjem dijelu trbuha koja se pojačava tijekom vremena (unutar nekoliko sati) te širi prema lijevom rebranom luku i u leđa
 • povraćanje – bol s povraćanjem ne popušta
 • višestruko povišene vrijednosti gušteračnih enzima (amilaze i lipaze), a mogu se oštetiti i okolna tkiva te drugi organi.

Stanja koja pogoduju razvoju pankreatitisa

 • žučni kamenci (češće kod žena) i konzumacija alkohola (češće kod muškaraca)
 • infekcije (neki virusi, bakterije, crvi),
 • bolesti sustava (eritematozni lupus),
 • lijekovi (diuretici, sulfonamidi, citostatici),
 • medicinski zahvati (operacija u trbušnoj šupljini),
 • ubodi insekata (škorpion).
 • spominje se i autoimuni pankreatitis.
 • Liječenje akutne upale gušterače

Liječi se u bolnici (lakši se mogu liječiti i ambulantno), dijagnoza se brzo postavi i počne liječenje.

Kod lakših oblika gušterača se potpuno oporavi nakon upale, dok se kod teških mogu razviti komplikacije koje zahtijevaju duže praćenje bolesnika.

Nakon smirivanja upale savjetuje se operacija žučne vrećice, a kod alkoholnog pankreatitisa prestanak pijenja.

Kronični pankreatitis

Upalni je proces u početku bolesti klinički neuočljiv, dok se kod nekih javljaju nejasni bolovi u trbuhu. Potom se javljaju češći napadaji bolova (uglavnom u gornjem dijelu trbuha), pojačavaju se nakon obroka, a bol je prisutna i noću. Bol može trajati godinama, s fazom jakog pojačanja, ali i potpunog prestanka. U bolesnika se pojavljuje dijabetes, proljevi masne stolice (steatoreja), postupni gubitak na tjelesnoj težini, odnosno opće propadanje – maldigestija.

 Ostatak članka pročitajte na sljedećoj poveznici.

Autor: mr. sc. Stanka Popijač-Ključar

Tekst je preuzet s Adiva – savjetom do zdravlja

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: adiva, gušterača, Pankreatitis,

Komentari