Datum objave: 23. 03. 2022.

Dan Narcisa ove godine donosi pozitivne vijesti, no istovremeno upozorava na važnost prevencije jedne od najčešćih smrtonosnih bolesti kod žena – raka dojke.

Pad broja smrti od raka dojke

Naime, prema posljednjim objavljenim podacima broj smrti od raka dojke u Hrvatskoj petu godinu zaredom bilježi pad, pa tako ova opaka bolest više nije predvodnik uzroka smrti Hrvatica već se sada nalazi na trećem mjestu, nakon raka pluća i  raka debelog crijeva.

Uz ove lijepe vijesti kojima se zajedno veselimo, nove statistike donose i zabrinjavajući porast oboljelih, stoga je više nego ikad važno osvijestiti građane o načinima prevencije kojima u ovim nikad izazovnijim vremenima možemo očuvati svoje zdravlje.

Upravo s tom misijom Hrvatska liga protiv raka, Grad Zagreb i Hrvatski zavod za javno zdravstvo pozivaju sve građane da se nakon dvije godine online održavanja ponovo uživo pridruže 26. Danu narcisa gdje će uz razgovor s liječnicima, podjelu edukativnih letaka i simboličnu humanitarnu podjelu narcisa moći saznati sve najnovije informacije o prevenciji i liječenju raka dojke.

Veseli me činjenica da su stope smrtnosti žena od raka dojke niže i da ćemo se nakon dvije godine ponovno družiti s našim građanima na Trgu Josipa bana Jelačića jer nam je želja i da broj oboljelih žena bude što manji.” – ističe predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof.dr.sc. Damir Eljuga.

Prilika za obavljanje mamografije bez uputnice i plaćanja pregleda

U sklopu 26. Dana narcisa na Trgu bana Jelačića bit će postavljen i mobilni mamograf u kojem će žene od 40 do 49 godina te one starije od 70 imati jedinstvenu priliku obaviti mamografiju bez uputnice i plaćanja pregleda. One koje tog dana ne uspiju obaviti ovu dijagnostičku pretragu moći će se predbilježiti i bit će pozvane na ovaj pregled u sljedećim danima.

Značajan napredak pada smrtnosti od raka dojke dijelom je rezultat Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke, ali i sve bolje dijagnostike i liječenja. U sklopu programa sve žene u dobi od 50. do 69. godine primaju poziv za mamografski pregled svake dvije godine, a u cilju što ranijeg otkrivanja bolesti te uspješnijeg liječenja.

Ostatak članka pročitajte na sljedećoj poveznici.

Tekst je preuzet s Adiva – savjetom do zdravlja

Pošalji prijatelju na email

Komentari