Vitaminoteka

Datum objave: 27. 06. 2016.

Pitanje: Imam 19 godina i doslovno sam ovisna o hrani. Dok gledam tv, idem van, što god radim moram nesto jesti. To više nije normalno. visoka sam 165cm i imam 93 kg. Pokušala sam s raznim dijetama alI bezuspješno,od svih mi je bilo loše, čak sam jednom i u bolnici zavrsila koliko je ta dijeta bila "škrta". Možete li mi dati popis hrane s kalorijama pa da i to probam. Čula sam da je sasvim dovoljno 1200 kalorija na dan i da se tako i uz fizičku aktivnost mogu skinuti kilogrami (bar se nadam). Hvala!

Odgovor: Vaš indeks tjelesne mase iznosi 34,16 što ukazuje da spadate u kategoriju pretilih. Vaša idealna tjelesna masa je približno 58 kg, što znači da bi trebali izgubiti oko 30 kg. Budući da ovaj cilj nije nimalo lagan, ne preporučujemo vam nikakve stroge dijete već smatramo da trebate u potpunosti promijeniti način prehrane i života kako bi potaknuli svoj metabolizam.

Bez obzira što ste u razdoblju adolescencije kada se u pravilu neke veće restrikcije i ne preporučaju, kod Vas je situacija takva da je krajnje vrijeme da se pokrenete i uskratite sebi slatko i masno te da se počnete kretati.

Predlažemo Vam da se držite slijedećih principa pravilne prehrane i redukcijske dijete;

  1. 1Dnevno unesite pet-šest manjih obroka.
  2. Ne preskačite doručak, žitarice sa jogurtom ili mlijekom niskog udjela masnoća, uz čašu voćnog soka ili komad voća idealan su doručak.
  3. Voće ili povrće neka budu sastavni dio svakog obroka.
  4. U međuobrocima izbjegavajte visokokalorične grickalice, čokolade i slične proizvode bogate šećerom i mastima – radije odaberite komad sezonskog voća, žitarice sa jogurtom ili mlijekom te niskokaloričan sladoled.
  5. Ručak neka bude kompletan obrok, pokušajte pri tome izbjegavati masno meso - piletina, puretina, riba ili krto (bez masnoća) meso dobar su izvor proteina, a organizam ne opterećuju suvišnim masnoćama. Obavezno za prilog pojedite povrće, bilo kuhano, bilo kao salatu
  6. Večeru ne preskačite, no ne konzumirajte ju u kasnim večernjim satima – složeni ugljikohidrati neka čine osnovu ovog obroka jer ih je lakše probaviti od obroka bogatog mastima i proteinima.
  7. Uz svaki obrok pijte tekućinu – voda je idealno piće, kao i voćni sokovi bez šećera koji uz to što osiguravaju organizmu tekućinu, dobar su izvor vitamina i minerala. Izbjegavajte gazirane i zaslađene napitke-oni nemaju gotovo nikakvu nutritivnu vrijednost, već samo unosite nepotrebne kalorije u organizam.
  8. Svaki dan barem 30 min budite aktivni (trčanje, nogomet, bicikl, teretana, brzo hodanje... – ili bilo koji drugi oblik aktivnosti koji Vam je tog dana interesantan)
  9. Ne odustajte. Pokušajte ove savjete usvojiti na način da oni umjesto savjeta postanu opis Vašeg životnog stila. Kilograme nećete izgubiti u kratkom roku, no kada postignete adekvatnu masu, takvom ćete je i zadržati.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email

Komentari